Întrebarea, posibil să fie legată de emiterea ordonanțelor pe Justiție

„Totuși cam trei sferturi din discursul de ieri a fost consacrat legiferării prin ordonanțe de urgență, spunându-se că nu pot fi contestate la Curtea Constituțională. Eu cu asta aș fi de acord. Dacă întrebarea este <Sunteți împotriva legiferării sau împotriva ordonanțelor de urgență?> eu sunt de acord, mă duc și votez de cinci ori dacă e posibil”, a susținut Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu spune că referendumul național pe justiție anunțat de președintele Iohannis la 26 mai este unul consultativ, iar principala problemă va fi întrebarea adresată cetățenilor, motiv pentru care și președintele are unele ezitări.

PSD nu are nimic de pierdut. Dacă referendumul pică, va fi crimă pentru Justiție.

„Ar trebui să-i fie frică de referendum președintelui Iohannis. PSD nu are nimic de pierdut. (…) În cazul de față este un referendum consultativ. Indiferent de întrebare, indiferent de răspuns nu se întâmplă nimic, el nu obligă pe nimeni să schimbe ceva. Problema acestui referendum nu este data, era clar că se va ține, ci întrebarea. E foarte important. Și de aia sunt și aceste ezitări ale președintelui în legătură cu întrebarea de la referendum”, a afirmat jurnalistul.

El a explicat că dacă referendumul pentru justiție va pica, atunci decizia convocării acestuia va avea efect de bumerang. “Asta ar fi o crimă pentru Justiție. După părerea mea este antidemocratic și foarte riscant să pui în discuție pe referendumul național părerea despre democrație, despre independența țării, despre unitatea țării și despre justiție (…) Să spunem că întrebarea la care toată lumea se așteaptă este <Sunteți de acord cu independența Justiției?> (…) Dacă pică referendumul ce înseamnă că poporul român e împotriva independenței justiției?(…) Normal este ca noi să nu putem agita în spațiul public că măcar doi oameni nu sunt de acord cu independența justiției”, a explicat Ion Cristoiu.

Klaus Iohannis a căzut în capcana PSD

În opinia sa, Klaus Iohannis a fost manipulat de PSD după ce joi, în declarația de presă de la Cotroceni, șeful statului a criticat o presupusă intenție a Guvernului de a da ordonanță de urgență pe justiție și pentru organizarea de secții de votare separate la referendum și alegerile europarlamentare.

„Istoricul este interesant. Dimineața s-a anunțat de către PSD, cred că de Codrin Ștefănescu, că în după amiaza zilei de joi, la ora 7, era programată conferința de presă. La ora 7 dl Liviu Dragnea va anunța niște lucruri teribile, extraordinare pentru țară. După părerea mea, PSD care are deja pusă la punct mașinăria, și bine, o mașinărie de campanie electorală pentru europarlamentare, cred că aici l-a manipulat pe Klaus Iohannis.(…) În momentul în care s-a anunțat că intervenția dlui Iohannis e la ora 5, domnul Dragnea a coborât la ora 6, la conferința de presă. (…) A creat acea tensiune, acea așteptare în urma căreia toate televiziunile de știri au transmis și ce-au transmis? Alianța dintre PNȚCD, PER și PSD. (…) Deci domnul Klaus Iohannis, nu știu manipulat sau nemanipulat, a căzut într-o capcană a PSD și în felul acesta el a ridicat ștacheta așteptărilor în așa fel încât noi să ne uităm cu toții la o alianță care nu era un eveniment major pe scena politică a țării”, a explicat Ion Cristoiu.

La Cotroceni e ceva în neregulă, nu te poți baza pe titluri care cer click-uri

Jurnalistul spune că Iohannis, în virtutea funcției pe care o deține, nu ar fi trebuit să se bazeze pe informațiile postate pe Facebook de un senator USR despre înființarea secțiilor de votare separate.

„Și dacă ne uităm la elementele manipulării vom descoperi că ceva e în neregulă cu Cotroceniul. Deci dl. Klaus Iohannis a ieșit și a zis în legătură cu cele două secții, da? Păi pe ce se baza? A scris o useristă pe Facebook sau nu știu unde că știe ea…(…) Tu ești șeful statului, nu poți să ieși și să te înfoi acolo și să spui PSD vrea să dea mâine ordonanță de urgență. (…) Acolo la Cotroceni e ceva în neregulă, nu te poți baza pe titluri care cer click-uri. Cred că consilierii președintelui, ca și președintele, au un sindrom numit USR. Deci ei tot ce fac, și cei de la PNL, nu se mai gândesc la tot electoratul, care e mare, uriaș, inclusive nehotărâți, ei se gândesc numai la electoratul USR a lui Dacian Cioloș. Aoleu, electoratul USR e deja excitat că ei vor face două secții prin ordonanță de urgență. Dacă ne gândim la ce s-a întâmplat după, e ceva în neregulă. Era limpede că PSD nu avea de gând să de OUG nici cu referendumul și nici cu Codurile penale”, a susținut Ion Cristoiu.

Jurnalistul a arătat că prin acest comportament șeful statului nu a făcut altceva decât să contribuie la campania electorală a lui Liviu Dragnea, avertizând că pe viitor, dacă nu va fi atent, va fi folosit ca agent electoral al PSD.

„Deci din punctul acesta de vedere nu a făcut altceva, nu știu, voit sau nevoit, decât să ridice orizontul de așteptare în legătură cu intervenția, cu conferința de presă a lui Liviu Dragnea și a contribuit la campania electorală a lui Liviu Dragnea. Dacă nu era intervenția lui, nu se uita atâta lume. (…) Deci până la urmă se pare că dl Klaus Iohannis, dacă nu este atent, va fi folosit ca un fel de agent electoral al PSD”, a conchis Ion Cristoiu.

Președintele Kaus Iohannis a declarat joi că referendumul  va fi convocat pe data de 26 mai, iar emiterea unui ordonanțe de urgență în domeniu Justiției este ilegitimă. “De ce vă este frică de referendum domnilor pesediști? În loc să amenințați că faceți secții separate pentru alegeri și pentru votul la referendum. Încetați și întoarceți-vă către români”, a mai spus Iohannis.

Liviu Dragnea a declarat joi, că nu comentează „toate prostiile” ale președintelui, ci doar pe cele „prin care se dovedește foarte clar cum mai calcă în picioare Constituția”. El a mai spus că Iohannis inventează lucruri pentru a lăsa impresia că îi e cuiva frică de referendum.

Emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică, 31 martie 2019, de la ora 17:00 pe Mediafax și Gandul.info.