Cristian Socol: Ce am făcut la Fondul Român de Contragarantare, în 4 luni de mandat

Cristian Socol: Ce am făcut la Fondul Român de Contragarantare, în 4 luni de mandat

Consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Cristian Socol, a fost numit în funcţia de preşedinte al Directoratului Fondului Român de Contragarantare (FRC) în luna noiembrie a anului trecut.

Socol a venit în fruntea Fondului de Contragarantare în urma vacantării postului ocupat anterior de către Ioan Hidegcuti. Numirea sa este provizorie, până la selectarea unei noi conduceri, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/201.

În acest timp, Cristian Socol spune că a reuşit să aplice o serie de măsuri de îmbunătăţire a situaţiei financiare a fondului. "Exista rigiditate pe venituri, 90% fiind venituri financiare, din plasamentele capitalurilor proprii, prin reducerea dobânzilor, acestea vor scădea puternic în 2014 şi 2015. O parte de 10% din venituri vin din prima de contragarantare pe care am reintrodus-o la nivel de 0,4%. Am propus diversificarea obiectului de activitate pentru a mări veniturile", ne-a precizat acesta.

Schimbarea conducerii Fondului de Contragarantare a venit în urma unui raport al Corpului de Control al premierului, în care se arată că au fost identificate nereguli în activitatea instituţiei în perioada decembrie 2009-august 2013, inclusiv prin acordarea de indemnizaţii şi prime fără limite, dar şi decontarea unor mese scumpe pentru conducere drept cheltuieli de protocol. După ce a fost numit în fruntea FRC, Cristian Socol spune că a luat măsuri de reducere a cheltuielilor cu 24%. "Eu personal am renunţat la plata pentru cele două Comitete de Monitorizare şi de Risc şi Investiţii , la abonamentul medical şi altele. Comitetul de Risc şi Investiţii va fi eliminate, prin modificarea Actului Constitutiv", arată Socol.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, au fost eliminate o serie de contracte de achiziţ, iar valoarea celor "strict necesare a fost redusă cu 10-30%. Cheltuielile de protocol au reduse la jumătate, s-a renunţat la contractele de colaborare externă şi au fost suspendate contractele de servicii medicale încheiate cu o clinic privată pentru angajaţi. Aceste beneficii sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă, care expiră în iulie 2014. Dealtfel, au fost suspendate prevederi din contractul colectiv de muncă conform cărora se acordau stimulente la ieşirea la pensie.

Totodată, indemnizaţiile directoratului au scăzut cu 63%, de la 15.000-17.000 de euro pe membru în 2012 la 5.500 euro în prezent, acestea fiind echivalentul a 5-6 salarii nete din sectorul specific, potrivit legii.

Din noiembrie şi până în prezent, au fost adoptate şi o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii portofoliului FRC. Practic a fost modificată strategia de acordare a contragaranţiilor prin creşterea calităţii portofoliului, prioritare fiind domeniile definite ca strategice de către Guvern, respectiv ITC, industrii creative, energie, cercetare-dezvoltare şi agricultură. "Vom trece de la preponderenţa acordării de contragaranţii pentru capital de lucru către investiţii, start-up-uri şi SRL-D. De la 1 iulie vom renunţa la mecanismul de mandat pentru contragaranţiile eligibile de peste 75.000 de euro", ne-a precizat Cristian Socol.

Totodată, s-a decis extinderea obiectului de activitate a FRC prin accesarea programelor europene de stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii, ca Orizont 2020, COSME şi Europa Creativă.