Cristian Năsulea: Cota progresivă ar descuraja oamenii să câștige pe cartea de muncă

Cristian Năsulea: Cota progresivă ar descuraja oamenii să câștige pe cartea de muncă Sursă foto: Unsplash

Profesorul de economie Cristian Nasulea susține că impozitul aplicabil la sumele suplimentare va descuraja oamenii să câștige bani pe cartea de muncă.

Declarațiile lui Cristian Năsulea vin în contextul în care social-democrații au vorbit în mai multe rânduri în ultimele luni despre posibilitatea de a avea, în viitor, impozit progresiv. Dar trebuie subliniat faptul că PNL se opune și usține în continuare cota unică.

Cristian Năsulea explică de ce nu-i avantajează pe români impozitul progresiv

Christian Năsulea, profesor de economie, a explicat în cadrul unei emisiuni TV despre posibilitatea introducerii cotei progresive de impozitare.

„Noi am mai avut o cotă progresivă de impozitare, am mai avut impozit progresiv în România și cel mai important lucru care ar trebui să ne facă să înțelegem foarte simplu și foarte rapid în ce direcție ar trebui să mergem ține de modul în care a evoluat execuția bugetară după trecerea la cota unică, pentru că finanțele țării s-au îmbunătățit. Practic, statul român a reușit, într-un timp relativ scurt, după trecerea la cota unică, să înceapă să colecteze mai mulți bani, pentru că s-a extins baza a care se aplica acea cotă unică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Christian Năsulea, profesor de economie. Sursa foto: Facebook

Profesorul de economie: Românii nu vor mai dori carte de muncă

Christian Năsulea spune că în catul în care s-ar introduce impozitul progresiv, romanii nu au de câștigat. În aceste condiții nu vor mai dori să lucreze pe carte de muncă.

„Deci, practic, cu cât câștigi mai mult, cu atât impozitul aplicabil la sumele suplimentare peste aceste praguri și ar urma să fie mai mare, ceea ce va descuraja oamenii să câștige bani pe cartea de muncă”

Christian Năsulea mai afrimăă căî În țările în care avem impozitare progresivă se întâmplă două lucruri:

„În țările în care avem impozitare progresivă, în Uniunea Europeană și mai ales în țările cu impozitare progresivă mare se întâmplă două lucruri, dacă e să luăm un exemplu, cum este cel al Franței, unde impozitul progresiv ajunge la niște cote extrem de ridicate.

De fapt, în Franța, doar contribuabilii care efectiv nu au nicio variantă și nu reușesc să fugă în niciun fel de aceste impozite ajung să mai plătească impozitele acestea foarte, foarte mari. De fapt, majoritatea lucrează sau declară un nivel al veniturilor care este foarte scăzut, tocmai din cauza existenței acestui impozit progresiv”, a concluzionat Christian Năsulea.