Impozit progresiv pe pensiile private din Pilonul 2

Impozit progresiv pe pensiile private din Pilonul 2Pensie. Sursa foto: arhiva EVZ

Pilonul II de pensii ar putea fi impozitat. Confuzia legislativă la Codul Fiscal ar putea impozita pensiile private cu 15% sau 20%, precum pensiile speciale.

Pilonul II de pensii ar putea fi impozitat. Este vorba despre o confuzie legislativă prevăzută în Codul Fiscal. Aceasta ar putea impozita pensiile private cu 15% sau 20%. Mai exact, sunt temeri tot mai mari că Pilonul II de pensii ar putea fi impozitat, de la anul.

Pilonul II de pensii ar putea fi impozitat din 2024

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat atrage atenția că anumite modificări din Codul Fiscal ar putea duce la o asemenea situație. În același timp liberalii promit corectarea actului normativ. Pe de altă parte, Ministerul Muncii susține că nu ar exista niciun pericol.

Dar administratorii de fonduri private de pensii  spun că anumite prevederi ale Codului Fiscal lasă loc ca de la anul Pilonul II de pensii să fie impozitat progresiv.

Asta ar însemna, potrivit asociatei, chiar dublarea impozitului, în anumite cazuri în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câștigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România.

Marcel Ciolacu

Guvernul ar putea impozita progresiv Pilonul 2, avertizează administratorii de fonduri de pensii private obligatorii / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Liberalii îl contrazic pe ministrul Muncii

În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%. Liberalii spun că temerile sunt îndreptățite, dar că vor fi corectate. În schimb, Ministerul Muncii susține însă că nu există niciun motiv ca cineva să creadă că ar crește impozitul pe Pilonul II.

Legea 282/2023, la care se face referire, reglementează pensiile de serviciu, inclusiv componenta de impozitare a acestora. Pensiile din Pilonul II sunt bazate doar pe contributivitate astfel încât interpretarea că ar fi afectat în vreun fel acest venit prin impozitare progresivă este una neconformă cu realitatea normei juridice.

Analiștii economici cred că guvernanții sunt într-o continuă încercare să facă rost de bani, mai ales că la anul sunt multe cheltuieli. De la anul se aplică legea care modifică modalitatea de impozitare a pensiilor private. Impozitul se va aplica doar sumei din pensie care depășește 2.000 de lei și nu toată pensia, ca până acum.