Evenimentul Zilei > Actualitate > Cristian Bușoi vine cu vești bune: Programul independent de Sănătate devine mai puternic
Cristian Bușoi vine cu vești bune: Programul independent de Sănătate devine mai puternic

Cristian Bușoi vine cu vești bune: Programul independent de Sănătate devine mai puternic

Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi a anunțat, într-un comunicat de presă, că este sigur că bugetul Programului independent de Sănătate al UE va crește. Liderul liberal a spus că îi este recunoscător președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru mesajul clar de susținere.

“Programul de Sănătate al Uniunii Europene trebuie să devină mai puternic”. Este angajamentul pe care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și l-a asumat astăzi în plenul Parlamentul European, în discursul anual privind starea Uniunii Europene.

Este încă o dovadă că eforturile mele ca raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE și ale colegilor mei din comisiile pentru Sănătate și Cercetare din Parlamentul European nu au rămas fără ecou. Sănătatea are nevoie de acest nou Program independent, EU4Health, pe care l-am negociat cu Comisia Europeană, dar și de o mai bună finanțare. Iar discursul de astăzi al președintelui Comisiei Europene mă îndreptățește să cred că Programul va primi mai mult de 1,7 miliarde de euro.

“Sunt recunoscătoare că acest Parlament este gata să lupte pentru mai multe finanțări și să remedieze reducerile făcute de Consiliul European. Și trebuie să ne consolidăm pregătirea pentru criză și gestionarea amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sănătatea românilor și a celorlalți cetățeni europeni are nevoie de acțiune din partea noastră acum. Astăzi și acum se pregătește viitorul, iar EU4Health trebuie să reprezinte dovada unui viitor sănătos în Uniunea Europeană.

În discursul său, Ursula von der Leyen a mai subliniat necesitatea construirii unei Agenții pentru Cercetare și Dezvoltare Biomedicală – BARDA, care să răspundă amenințărilor de sănătate și urgențelor transfrontaliere, indiferent de natura lor. Totodată președintele Comisiei Europene a întărit nevoia consolidării activității Agenției Europene pentru Medicamente și a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

“Avem nevoie de stocare strategică pentru a aborda dependențele lanțului de aprovizionare, în special pentru produsele farmaceutice”, a spus Ursula von der Leyen în discursul de astăzi.

Nu în ultimul rând, președinta Comisiei Europene a anunțat că anul viitor va convoca un Summit global pentru Sănătate în Italia, care să le demonstreze europenilor că “Uniunea nostră este acolo pentru a-i proteja pe toți”, se arată în comunicatul  de presă al lui Cristian Bușoi, raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE 2021 – 2027