Evenimentul Zilei > Economie > Cristian Bușoi: Aștept soluții pentru scăderea prețului la gazul din import. Sunt în analiză diverse scenarii
Cristian Bușoi: Aștept soluții pentru scăderea prețului la gazul din import. Sunt în analiză diverse scenarii

Cristian Bușoi: Aștept soluții pentru scăderea prețului la gazul din import. Sunt în analiză diverse scenarii

Europarlamentarul Cristian Bușoi a anunțat că salută decizia Comisiei Europene de a veni cu o propunere de reformă a pieței de electricitate, însă așteaptă o soluție care să ne ofere mecanisme de intervenție rapidă în caz de criză energetică sau de manipulare a piețelor.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a transmis, după decizia Comisiei Europene de a veni cu o propunere de reformă a pieței de electricitate, că așteaptă soluții pentru scăderea prețului la gazul din import.

„Ședință extraordinară, aseară, în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie, pe care o conduc în Parlamentul European cu comisarul european pentru Energie, Kadri Simson. Am discutat despre piața de energie și modalitățile cele mai pragmatice de a ține sub control prețul gazelor naturale, care a explodat ca urmare a situației de criză generată de Rusia.

În prezent, sunt în analiză diverse scenarii pentru plafonarea prețurilor la gazele din import. Comisarul Simson a declarat că o variantă posibilă ar fi limitarea flexibilă a tarifelor în relația cu TTF (HUB-ul Title Transfer Facility), astfel încât aprovizionarea cu gaz, în special cu gaz lichefiat să continue în Europa. Ar fi o măsură temporară, care ar permite UE să lucreze aplicat pentru stabilirea unui preț de referință alternativ. Nu mai putem continua ca acum, când plătim cele mai mari prețuri din lume. Este nevoie de negocieri și un dialog deschis cu parteneri onești, care să ne asigure furnizarea de gaz prin conducte pe termen mediu și lung.

La dezbaterea de aseară, din Parlament, comisarul Kadri Simson ne-a asigurat că va veni rapid cu o propunere de reformă. I-am spus că atât eu, cât și colegii mei din ITRE așteptăm o soluție care să ne ofere mecanisme de intervenție rapidă în caz de criză energetică sau de manipulare a piețelor și care să ofere, de asemenea, posibilitatea suspendării mecanismul prețului maximal, ce aliniază toate tarifele pe bursa de electricitate la prețul cel mai mare pentru care există cerere. Nu va fi un parcurs ușor, dar suntem ferm hotărâți să nu facem niciun pas înapoi”, a transmis, pe pagina sa de Facebook, Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: