Editura Evenimentul si Capital

Șmecheria prin care Cristi Danileț a scăpat de Cazul „Arhiva SIPA”. Enervat că Evenimentul Zilei nu e inculpat, judecătorul-activist amenință

Autor: | | 1 Comentarii | 13047 Vizualizari

Din nou, Cristi Danileț transmite mesaje distorsionate către societate și manipulează după cum are interes. Îi bat obrazul și reiau disecția pe „cadavrul” SIPA, în ciuda amenințării lansate pe blogul său, săptămâna trecută, că va da în judecată Evenimentul zilei.

Puținii jurnaliști de pe domeniul justiței care mai activează în presă din 1990 știu că Arhiva SIPA este o fantomă a trecutului, folosită de politicieni, servicii de informații, dar și de alte persoane interesate să obțină ce doresc de la unii magistrați. Din această cauză, de multe ori în cei 28 de ani, subiectul arhivei păstrată la secret de puternicii statului a fost în atenția presei. Evenimentul zilei a făcut dezvăluiri importante, în urmă cu un an și jumătate, bazându-se pe mărturii, declarații oficiale, documente și pe un Raport de la Ministerul Justiției din aprilie 2008. Din toate răzbăteau „suspiciuni rezonabile” și orice jurnalist le-ar fi semnalat. Nu au fost acuzații directe, căci am mers pe „lecția” învățată de la procurorii DNA: suspicionăm!

După primul articol, publicat în 15 aprilie 2017 sub semnătura lui Dan Andronic, Cristi Vasilică Danileț, fost membru al comisiei de inventariere și arhivare a dosarelor cu informații compromițătoare despre magistrați, s-a dus în grabă la DIICOT și a depus un denunț, cerând ca procurorii să cerceteze și să se pronunțe dacă el, ministrul de atunci, Monica Macovei, sau alt membru al comisiei desemnat de către aceasta a intrat în încăperea cu dosare și a copiat din ele. Știa că vor urma și alte articole ale jurnaliștilor EVZ (ceea ce s-a și întâmplat!) fiindcă subiectul revenise în atenție în urma unei acțiuni dubioase a ministrului Justiției din 2016, Raluca Prună. Așa că a atacat primul!

O mare manipulare!

Când te duci la procuror și ceri, prin denunț, să se facă anchetă despre cele scrise de un ziarist la adresa activității tale, nu te aștepți să fii tu cel cercetat penal, ba chiar inculpat. Apoi, procurorul, având la dispoziție doar un articol (care nu-l acuza direct pe Danileț) și nu întreaga gamă de informații și documente publicate ulterior textului semnat de Dan Andronic, nici nu avea cum să descopere mare lucru. În asta a constat șmecheria judecătorului Danileț.

Drept urmare, procurorul Elena Dinu a stabilit că „nu au fost identificate probe care să susțină o suspiciune rezonabilă” potrivit căreia Cristi Danileț, Monica Macovei, Dan Tapalagă sau alt membru al comisiei ar fi săvârșit „fie intenționat, fie din culpă fapte care să fii avut ca urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conținea informații clasificate”. A clasat cauza „întrucât faptele nu există”, printr-o Ordonanță emisă în 10 octombrie 2018. A doua zi, pe 11, Dinu a preluat o funcție importantă în CSM, dar înainte a dispus ca lui Cristian Vasilică Danileț să-i fie comunicată Ordonanța.

De pe blogul acestuia am aflat și noi, pe 25 octombrie, concluziile cercetării DIICOT, dar și faptul că procurorul a extins urmărirea penală față de Dan Andronic, după ce am publicat Raportul 096, unde organele de control ale miniștrilor de Justiție Cătălin Predoiu și Tudor Chiuariu, succesorii ministrului Monica Macovei, au semnalat neregului grave în cazul gestionării Arhivei SIPA. Cercetarea extinsă s-a făcut „cu privire la săvârșirea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională (art 407, al. 1-3 CP)”.

Ei bine, ce nu a spus denunțătorul Danileț este faptul că procurorul a stabilit și pentru Dan Andronic și Evenimentul zilei că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”!

Șmecheria lui Danileț continuă. Decizia de clasare a dosarului, așa cum a fost ea transmisă publicului, a avut efectul scontat de „Sistemul politizat al Justiției”. Oamenii, inclusiv unii jurnaliști, au perceput această clasare a procurorilor ca fiind verdictul dat în cazul Arhiva SIPA: tot ce s-a scris despre imensul cimitir al dosarelor în care mii de magistrați erau încondeiați cu cele mai intime sau ticăloase lucruri din viața lor, dosare despre care luaseră la cunoștință și Monica Macovei, Cristi Danileț și Dan Tapalagă, reprezintă un mare fals.

Bineînțeles, îmi susțin cu tărie opinia: este o mare manipulare și o mare neînțelegere. Dacă anchetatorii nu au avut probe că reclamantul Cristian Vasilică Danileț sau alți membri ai comisiilor (n.r. au fost două în perioada 2005- 2007) au copiat documente din arhiva SIPA, nu înseamnă că faptele relatate de Evenimentul zilei, pe bază de documente oficiale și de declarații ale unor foști angajați, nu există. Despre aceste fapte am scris în 2017, tot pe ele o să le reamintesc fiindcă ele au existat și există.

Drumul Ralucăi Prună de la sprijinirea „societății civile și a justițiabililor” a ștampila „Secret”

În vara lui 2016, ministrul de atunci al Justiției, Raluca Prună, ne-a anunțat că e nevoie de un act normativ de importanță majoră.

Proiectul, spunea ea, răspunde necesităţilor menţionate prin crearea unei Comisii care, cu celeritate, trebuie să inventarieze documentele din arhiva D.G.P.A. (n.r. SIPA) și să le predea, potrivit specificului acestora, instituțiilor competente cu gestionarea lor.

Era o modalitate de a se umbla în Arhiva SIPA. În proiectul de Hotărâre de Guvern, pe care ministrul Raluca Prună vroia să-l treacă în iulie-august 2016, se spunea:

„La nivelul Ministerului Justiţiei s-a apreciat că ar fi necesară emiterea unui nou act normativ, cu aceeaşi valoare, care să constituie temei pentru desigilarea arhivei fostei D.G.P.A., inventarierea acesteia, accesarea documentelor de interes pentru justiţiabili şi distribuirea, respectiv predarea documentelor către autorităţile competente”.

Scopul de a ajuta „societatea civilă și justițiabilii” a apus, însă, în momentul în care Raluca Prună a citit Raportul 096 al Comisiei Chiuariu-Predoiu, pe care fostul ministru Cătălin Predoiu a scris „Secret de serviciu”, în 17.04.2008. După ce a luat la cunoștință de faptele grave constatate de inspectorii ministerului cu privire la inventarierea Arhivei SIPA, Raluca Prună a secretizat pentru a doua oară Raportul 096. A lăsat baltă proiectul de HG, iar în 18.08.2016 a trecut raportul semnat de Predoiu la o clasă superioară de secretizare, aplicând pe prima pagină a documentului ștampila de SECRET.

Nu sunt suspiciuni rezonabile că Raluca Prună a încercat să acopere ce s-a făcut în 2005-2006?

Raportul Comisiei Chiuariu-Predoiu din 2008, publicat de EVZ, consemna, printre altele:

„În termenul prevăzut de art. 1 întregul patrimoniu al Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie va fi inventariat de către o comisie numită prin ordin al ministrului justiţiei şi predat pe bază de protocol Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

- (3) În acelaşi termen arhivele şi documentele în lucru, aparţinând Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, vor fi inventariate şi preluate de către o comisie specială, constituită prin ordin al ministrului justiţiei.

- (4) Comisia prevăzută la alin. (3) va preda, potrivit ordinului ministrului justiţiei, cu avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării , arhivele şi documentele preluate, către Arhivele Naționale, instituțiile din sistemul de apărare, siguranță națională şi ordine publică, prin protocoale încheiate între aceste instituții şi Ministerul Justiţiei.”

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI