Cristi Danileț recunoaște că nu a respectat sarcinile de serviciu trasate de șefa sa, Monica Macovei | „NOI SUNTEM STATUL!” (XVIII)

Cristi Danileț recunoaște că nu a respectat sarcinile de serviciu trasate de șefa sa, Monica Macovei | „NOI SUNTEM STATUL!” (XVIII)

La Radio România Actualități, judecătorul a spus că a intrat în arhiva SIPA abia în 2007. Potrivit unei hotărâri de Guvern inițiată de Macovei, arhiva trebuia inventariată și predată până în mai 2006

Vineri seara, judecătorul Cristi Danileţ a surprins printr- o postare pe pagina personală de Facebook în care critica o emisiunea de la radioul naţional. „Azi am dat doar două interviuri despre SIPA: unul la RFI, profesionist; altul la RRA, de mi-a venit să strig la ei pentru prostiile spuse”, a scris Danileţ. Dar ce îl enervase atât de mult pe cel care a făcut parte din primele două comisii de inventariere a arhivei SIPA. În intervenţia sa de la Radio România Actualităţi, judecătorul a fost întrebat de către Georgiana Iorgulescu, director la Centrul pentru Resurse Juridice, şi de către Alexandra Andon, realizatoarea emisiunii, când a intrat prima oară în arhiva SIPA. A răspuns că în 2007.

Inventarierea arhivei trebuia finalizată în 3 luni

Ne puteți urmări și pe Google News

Problema este că prin hotărârea de Guvern din 26 ianuarie 2006, prin care se stabilea desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie Anticorupţie (DGPA), fosta SIPA, se stabilea un termen de 90 de zile ca o comisie formată şi numită de ministrul Monica Macovei să inventarieze celebra arhivă. „În termenul prevăzut de art. 1, întregul patrimoniu al Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie va fi inventariat de către o comisie numită prin ordin al ministrului Justiţiei şi predat pe bază de protocol Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, scria în Hotărârea de Guvern. Punctul 1, cel care stabilea termenul de arhivarea, era cel în care se stabilea şi în cât timp va fi desfiinţată DGPA: „În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie, care funcţionează în subordinea Ministerului Justiţiei în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 637/2004 privind funcţionarea şi atribuţiile Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie din subordinea Ministerului Justiţiei, se desfiinţează”.

Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 9 februarie 2006, astfel că în luna mai comisia ar fi trebuit să finalizeze inventarierea. Danileţ recunoaşte că el nici măcar nu a intrat în arhivă în 2006, ci abia în 2007, când Monica Macovei a numit a doua comisie, încălcând astfel Hotărârea de Guvern promovată în ianuarie 2006.

Aveau obligaţia să stabilească către ce insituţii trebuie să meargă dosarele

În aceeaşi Hotărâre de Guvern se stabileşte că: „(3)În acelaşi termen, arhivele şi documentele în lucru, aparţinând Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, vor fi inventariate şi preluate de către o comisie specială, constituită prin ordin al ministrului justiţiei. (4) Comisia prevăzută la alin. (3) va preda, potrivit ordinului ministrului Justiţiei, cu avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, arhivele şi documentele preluate, către Arhivele Naţionale, instituţiile din sistemul de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică, prin protocoale încheiate între aceste instituţii şi Ministerul Justiţiei”. Conform raportului Chiuariu-Predoiu cei din comisiile înfiinţate de Macovei nu au întocmit niciun raport prinvind destinaţia arhivei, încălcând o altă cerere din Hotărârea de Guvern din ianuarie 2006.

Dialogul prin care Danileţ recunoaşte că nu şi-a îndeplinit sarcinile

Georgiana Iorgulescu: Domnule judecător Danileţ, aţi intrat în 2006 sau în 2007?

Cristi Danileţ: În 2007.

G.I.: În 2006 nu aţi intrat deloc?

C.D.: Din iunie 2006 până în ianuarie 2007 nu a intrat nimeni.

G.I.: Păi şi în 2006. Cum s-a făcut inventarierea în 2006 dacă nu a intrat nimeni acolo?

C.D.:Nu prin contact fizic cu arhiva , ci doar pe bază de documente furnizate de servicii.

Iohannis spune că arhiva SIPA e și acum la Ministerul Justiției

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat ieri propunerea ministrului Tudorel Toader, care anunţase sâmbătă că va promova o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informaţiilor care privesc arhiva SIPA. „Nu am avut nicio discuţie cu Ministrul Justiţiei. SIPA a fost la Ministerul Justiţiei. E şi acum. CSAT nu are nicio legătură cu asta. Nu e treaba preşedintelui”, a spus preşedintele. Acesta a explicat că Ministrul Justiţiei trebuie să facă ceva pentru a lămuri situaţia arhivei. „Sunt convins că ministrul şi Ministerul Justiţiei vor ştii ce să facă pentru a lămuri această chestiune. Dacă va exista o propunere oficială, voi vedea ce punct de vedere voi avea”, a spus Iohannis. Amintim faptul că Toader a anunţat inclusive înfiinţarea unei noi comisii care să analizeze celebra arhivă.