Cristi Danileț cu jalba în proțap la CEDO. Fostul judecător a dat în judecată statul român

Cristi Danileț cu jalba în proțap la CEDO. Fostul judecător a dat în judecată statul român Sursa foto: arhiva EVZ

Fostul magistrat Cristi Danileț își caută dreptatea la CEDO, după ce a fost sancționat, în 2019, cu diminuarea salariului.

Acțiunea inițiată în justiție de Cristi Danileț a fost admisă la Strasbourg, iar în luna octombrie Curtea a solicitat un punct de vedere din partea guvernului de la București. Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură, în urmă cu câteva săptămâni, printr-o decizie a CSM. El a contestat măsura la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Speța la care facem referire, însă, s-a petrecut în anul 2019, când Cristi Danileț a criticat asaltul PSD asupra statului de drept și a primit o sancțiune disciplinară, după cum relatează revista Capital.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta a fost aplicată de Secția pentru judecători a CSM care a dispus diminuarea salariului judecătorului cu 5% pentru două luni. Totodată, dat fiind că a fost sancționat disciplinar, Danileț și-a pierdut dreptul de a avansa în funcție timp de 3 ani.

Judecătorul a fost sancționat pentru abaterea disciplinară prevăzută de articolul 99 litera a) din legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. I s-au reproșat „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

În luna martie a acestui an, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut sancțiunea.

Cristi Danileț își caută dreptatea la CEDO

Cristi Danileț a dat în judecată statul român, invocând mai multe articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. El a invocat faptul că sancțiunea disciplinară a fost vizează libertatea de exprimare, în condițiile în care postările sale au vizat dezbateri de interes general. El a precizat că sancțiunea i-a lezat reputația profesională și a avut un impact negativ asupra carierei. În plus, judecătorul a invocat faptul că textul de lege privind abaterea disciplinară pentru care a fost sancționat nu este clar și previzibil.

„În România nu se recunoaște ca magistrații au libertate de exprimare. Au fost urmăriți procurori pentru proteste, judecători pentru interviuri, magistrați pentru postări în social media privind profesia sau viața privată. Vreau ca CEDO să spună clar care sunt limitele libertății de exprimare pentru judecătorii români pentru a se să evita acțiuni șicanatorii și orice forme de hărțuire, cum s-a întâmplat în Ungaria, Polonia, Bulgaria. Magistrații sunt oameni înainte de toate și au drepturi ca orice alți cetățeni”, a declarat Cristi Danileț după cum relatează Capital.

Cristi Danileț exclus din magistratură

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis să îl excludă din magistratură pe judecătorul Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj. Motivul este legat de manifestările pe care le-ar fi avut magistratul pe mai multe reţele de socializare.

„Cu majoritate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Cristi Vasilică Danileţ – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constând în manifestările pârâtului pe reţelele de socializare. Cu majoritate, în baza art.100 lit.e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în ‘excluderea din magistratură’ pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în minuta deciziei