Criptomonedele ar putea dispărea definitiv. Specialiștii fac o predicție uimitoare

Criptomonedele ar putea dispărea definitiv. Specialiștii fac o predicție uimitoareSursa: Pixabay

Criptomonedele au fost concepute pentru a fi utilizate ca numerar digital, dar multe persoane sau companii le-au folosit pentru lucruri total diferite. Prețurile Bitcoin și Ethereum au scăzut cu peste 55% în șase luni, iar specialiștii consideră că ăsta ar putea fi sfârșitul lor.

Criptomonedele precum Bitcoin au fost concepute pentru a fi utilizate ca numerar digital, dar au ajuns să fie folosite ca investiții speculative.

Acestea sunt sunt cele mari consumatoare de resurse și inerent risipitoare, iar prețurile Bitcoin și Ethereum au scăzut considerabil în doar șase luni. Specialiștii sunt nevoiți să remedieze situația.

Scăderea prețurilor s-ar fi putut întâmpla din cauza unei monezi stabile, numită TerraUSD, care se presupune că este legată de dolarul american. Specialiștii consideră că există mai mulți factori care au dus la prăbușirea criptomonedelor.

Ce a dus la prăbușirea criptomonedelor?

Timp de ani de zile, ratele dobânzilor au fost aproape de zero, ceea ce face ca obligațiunile bancare și bonurile de trezorerie să nu fie luate în calcul ca investiții. Cu toate astea, criptomonedele și jetoanele digitale nefungibile (sau NFT) au fost considerate interesante și promițătoare.

Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei au majorat recent ratele dobânzilor cu cea mai mare sumă din 2000 încoace. Războiul din Ucraina și pandemia de COVID-19 au fost alți factori care au distrus piața criptomonedelor.

sursa: arhivă EVZ

Bitcoin a fost conceput pentru a fi indiferent față de guverne și bănci, dar investitorii au început să reducă sursele de risc din portofoliile lor și arunce criptomonedele.

Care sunt beneficiile?

Cele mai poluante criptomonede de tip "proof-of-work", precum Bitcoin, Ethereum și Dogecoin, utilizează împreună aproximativ 300 de terawați-oră (TW/h) de energie electrică, în principal pe bază de combustibili fosili, în fiecare an.

Este vorba de o amprentă anuală de carbon de aproximativ 114 milioane de tone, iar specialiștii o compară cu lansarea a 380 000 de rachete spațiale.

Mineritul Proof-of-work poate fi considerat o modalitate controlată de a irosi energie. Procesul implică calculatoare specializate care încearcă în mod repetat să ghicească la întâmplare un șir lung de cifre. Cantitatea de putere de calcul dedicată acestui efort este denumită rata de hash a rețelei.

Norocosul analizează tranzacțiile care au loc în rețea și primește 6,25 bitcoini nou-născuți. Profitul sau nu al jocului de ghicit are legătură cu banii oferiți de compania minieră pentru instalarea calculatoarelor și pentru energia necesară funcționării acestora.

Majoritatea mașinilor de minare proof-of-work din lume utilizează electricitate generată de centrale electrice pe bază de cărbune. Cu cât prețul criptomonedelor este mai mare, cu atât mai mulți bani sunt dispuse să consume pentru această energie electrică. Se dorește un câștig cât mai mare.

Dacă criptomonedele ar dispărea, stimulentul financiar de a risipi energie pentru mineritul Bitcoin ar trebui să fie mai mic. Specialiștii sunt de părere că acest lucru ar putea salva clima.

Cu toate astea, mineritul Bitcoin la prețurile actuale a rămas profitabil, dar nu pentru mult timp.

Ce se va întâmpla?

Valoarea Bitcoin a scăzut temporar sub costul estimat de producție de mai multe ori înainte, fără a provoca daune semnificative. Cu toate astea, dacă situația nu își revine, criptomonedele proof-of-work vor începe să vadă un număr tot mai mare de mineri capitulând.

Minerii cu costuri uriașe vor vinde participațiile lor de bitcoin pe măsură ce profitabilitatea scade. Specialiștii sunt convinși că multe firme miniere importante se vor închide, iar prețurile criptogramei și a emisiilor de carbon ale rețelei vor duce la zero profit. Ar putea fi moartea definitivă a Bitcoin.

În urma crizei financiare mondiale din 2008-2010, guvernele au garantat o acțiune împotriva instrumentelor financiare toxice cu evaluări false. Prăbușirea criptomonedelor ar putea fi un noroc pentru toată lumea, dar și pentru climatul global sau pentru economie, potrivit sciencealert.

Ne puteți urmări și pe Google News