Declin pe piața cripto: Bitcoin se prăbușește, investitorii fug de activele riscante
- Sabina Popescu
- 11 mai 2022, 20:37
Cea mai populară criptomonedă din lume - bitcoin - a scăzut cu peste 12%, coborând sub nivelul de preț de 30.000 de dolari, și cu peste 56% față de maximul său istoric din luna noiembrie, de aproximativ 69.000 de dolari. Ultima dată când bitcoin s-a tranzacționat sub 30.000 de dolari a fost în iulie 2021, când activul digital s-a tranzacționat până la 29.839,80 dolari.
Bitcoin a coborât sub nivelul de preț de 30.000 de dolari, la începutul acestei săptămâni, depășind un prag simbolic de preț înainte de a înregistra o ușoară revenire după circa 24 de ore, când s-a tranzacționat la 31.245,48 dolari.
În timp ce entuziaștii cripto consideră bitcoin ca fiind o protecție împotriva inflației, un aflux de investitori mai tradiționali tind să îl considere un activ mai riscant. Aceștia s-au descărcat de bitcoin și de alte token-uri digitale, împreună cu alte active volatile, cum ar fi acțiunile din domeniul tehnologiei, pe măsură ce Rezerva Federală a SUA încearcă să majoreze ratele dobânzilor pentru a combate inflația ridicată de zeci de ani.
Bitcoin a scăzut sub prețul de 30.000 de dolari
Ultima dată când bitcoin s-a tranzacționat sub 30.000 de dolari a fost în iulie 2021, când activul digital s-a tranzacționat până la 29.839,80 dolari, potrivit Coin Market Cap.
Yuya Hasegawa, analist al pieței criptografice la bursa japoneză de bitcoin Bitbank, a declarat că bitcoin ar trebui să mențină un nivel psihologic cheie al prețului de 33.000 de dolari pentru a evita o deteriorare suplimentară a sentimentului tehnic.
Scăderea prețului bitcoin a avut loc pe fondul unei vânzări mai ample, de mai multe zile, care a cuprins o mare parte din piața criptografică și din acțiuni.
Și acțiunile au înregistrat un declin
Acțiunile au înregistrat un declin constant începând de săptămâna trecută, când Dow Jones Industrial Average și Nasdaq Composite au înregistrat fiecare cele mai mari scăderi într-o singură zi, după anul 2020.
În ultimul an, bitcoin și alte criptomonede importante au urmărit mișcarea acțiunilor din sectorul tehnologic, iar unii analiști spun că această corelație strânsă dintre bitcoin și Nasdaq contestă argumentul potrivit căruia criptomoneda funcționează ca o acoperire împotriva inflației.
Evoluțiile din alte părți ale industriei criptografice ar fi putut afecta sentimentul în jurul bitcoin. Luni, moneda stabilă algoritmică UST a căzut mult sub nivelul de 1 dolar. Marți, în cadrul unei mărturii în Congres, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a indicat acest eveniment ca fiind un exemplu de riscuri pentru stabilitatea financiară din partea cripto.