Crin Antonescu îi curăţă pe vechii liberali din PNL!

Crin Antonescu îi curăţă pe vechii liberali din PNL!

Crin Antonescu, a decapitat conducerea PNL Bucureşti pregătind terenul pentru omul său de încredere Rareş Mănescu.

Liderii PSD nu doresc să pună un contacandidat împotriva lui Neculai Onţanu la sectorul 2. În paralel, Cristian Popescu Piedone este recuperat de Victor Ponta şi Dan Voiculescu. Condiţia lui Piedone? Susţinerea unui anume Ştefan Florescu la sectorul 6 candidat USL. Ponta acceptă, dar cu condiţia să se înscrie în PSD. Ce legătură are trocul dintre cei doi, cu decapitarea de către liberalul Crin Antonescu a edilului Andrei Chiliman şi a apropiaţilor săi din fruntea filialei de Bucureşti şi a unor organizaţii de sector?

Trezorier al PNL, Rareş Mănescu are aspiraţii de primar la sectorul 6 şi, după atingerea acestui obiectiv, conducerea PNL Bucureşti în vizor. Ţinta lui Mănescu a fost şi este, pe termen lung, şi ţinta lui Antonescu, sătul să se tot confrunte cu tendinţele centrifuge ale tandemului Andrei Chiliman–Vlad Moisescu la Bucureşti. Potrivit unor surse liberale, liderii PNL din Capitală nu erau străini de trocul lui Ponta cu Piedone. Le convenea de minune. Un Florescu candidat la 6 sau un Gabriel Mutu, senator PSD cu aceleaşi pretenţii de candidatură, le serveau mai bine propriilor scopuri de prezervare a puterii.

De altfel, Chiliman s-a implicat în negocierile pe candidaturi, purtând discuţii cu omologul său, Ecaterina Andronescu, peste capul lui Antonescu, şi convenind cu ea susţinerea pupilului său, Dan Cristian Popescu, pentru primăria sectorului 2. Ori dacă omul lui Chiliman ar fi candidat la sectorul 2, potrivit algoritmului din USL, la sectorul 6 ar trebui sa fie candidat PSD.

Pentru Antonescu şi Mănescu, banner-ul electoral cu Popescu "garantat" de Călin Popescu Tăriceanu pe Magheru a constituit semnalul că trebuie să tranşeze conturile cu Chiliman. În ultimele zile, el şi apropiaţii săi au făcut lobby printre liderii de filiale pentru a-i convinge să le susţină propunerea de înlocuire a lui Chiliman din fruntea organizaţiei de Bucureşti, susţin sursele citate.

Colaboratorii lui Chiliman, printre care şi Tăriceanu, au aflat abia în ziua mazilirii ce urma să se întâmple grupării lor. Antonescu a propus decapitarea a trei conduceri de filiale. Motivele au fost mai mult nişte pretexte: Popescu a fost acuzat că şi-a arogat, fără mandat de la partid, postura de candidat al USL, omologul său de la 4, Geani Dinu, a fost înfierat pentru criticile aduse lui Piedone, iar în cazul lui Chiliman s-a invocat nevoia de maximizare a şanselor USL. Chiliman a replicat că nu are nici un motiv de îngrijorare de vreme ce filiala PNL este pe primul loc în opţiunile bucureştenilor, iar el are un scor de 75% în sondaje. Lui Chiliman i s-a mai sugerat că şi-a depăşit atribuţiile de lider PNL Bucureşti au declarat sursele citate. Nervos pe imputările voalate de colaborare cu PSD, Chiliman le-a comunicat colegilor că poate să le facă pe plac şi să transforme acuzaţiile din ceva imaginar în ceva real, susţin sursele citate. După vot, Chilman s-a retras la sediul PNL Bucureşti de unde a anunţat ulterior, că ia în considerare "în mod foarte serios" demisia sa din partid, semn că edilul de la 1 nu abandonat lupta în interiorul PNL.

Click pe imagine pentru a mări Crin Antonescu i-a dat lui Andrei Chiliman "două-trei zile" să se gândească dacă mai rămâne sau pleacă din PNL

CRONOLOGIE

Martie 2011 Imediat după constituirea USL apar primele divergenţe între Andrei Chiliman şi conducerea PNL. Crin Antonescu este nemulţumit că organizaţia de Bucureşti nu vrea să semneze protocolul cu filiala PSD. Aprilie 2011 Rareş Mănescu, preşedintele PNL sector 6, şi apropiat al lui Crin Antonescu se profilează ca rival al lui Andrei Chiliman. 3 Mai 2011 Antonescu începe să-i schimbe din funcţii pe apropiaţii lui Chiliman. Vlad Moisescu, terzorier al PNL este înlocuit cu deputatul Rareş Mănescu. Iulie 2011 Se conturează pri­mul plan al lui Antonescu de a decapita organizaţia PNL Bucureşti. Liderul PNL inten­ţiona să preia el însuşi conducerea interimară a organizaţiei de Bucureşti. Antonescu renunţă însă la această mutare pentru a evita o coagulare a opozanţilor să-i din partid. Ion Cristoiu: Sindromul războiului câştigat înainte de a începe

"Titlul unei lucrări a lui Vladimir Ilici Lenin se numeşte «Beţie de pe urma succeselor». Părintele Uniunii Sovietice se refera desigur la succese deja înregistrate.

În cazul demiterii lui Andrei Chiliman, simbol al liberalilor autentici, liderul organizaţiei PNL Bucureşti, putem vorbi de beţie de pe urma succeselor ipotetice. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, este atât de încredinţat de victoria USL la locale şi parlamentare încât a pornit o campanie pentru împărţirea tortului care nu a fost totuşi câştigat.

Înaintea unui scrutin, liderul unui partid se preocupă de a găsi cei mai buni candidaţi, capabili să învingă. Liderul PNL, Crin Antonescu, se preocupă de a împărţi victoriile pe care el le presupune ca deja obţinute. Aşa se explică decizia de demitere a lui Andrei Chiliman.

Crin Antonescu socoteşte că tortul trebuie împărţit doar cu acoliţii săi. Că acest tort nici măcar nu a fost comandat la cofetărie este o altă problemă. Marea problemă rămâne aceea că decizia lui Crin Antonescu este efectul uneia dintre cele mai primejdioase sindroame care poate lovi o armată înaintea bătăliei decisive: sindromul războiului câştigat înainte de a începe". Citiţi şi:

  • Ludovic Orban, despre schimbarea lui Chiliman: "O greşeală politică cu consecinţe negative asupra PNL"
  • Andrei Chiliman către Antonescu: În viaţă în general, câştigă cei care joacă şah, nu poker
  • Crin Antonescu: Nu joc poker!
  • USL spune stop, de Paşti, negocierilor pe candidaturi la Bucureşti. Antonescu: Suntem creştini, de pesedişti nu mai vorbesc!
  • RĂZBOI în PNL. Andrei Chiliman: Nu-i datorez nimic lui Crin! Nu am fost omul nimănui. Traseismul politic nu e de mine!
  • Elena Udrea: USL se dezintegrează la Bucureşti
  • Crin Antonescu: Chiliman să decidă în 2-3 zile dacă rămâne în PNL

Ne puteți urmări și pe Google News