Crin Antonescu bagă piciorul în uşa doctorului Sorin Oprescu

Crin Antonescu bagă piciorul în uşa doctorului Sorin Oprescu

Preşedintele PNL insistă ca actualul primar general să-şi asume mai tranşant postura de candidat sprijinit de USL.

Susţinerea lui Sorin Oprescu drept candidat la un nou mandat pentru Primăria Capitalei se dovedeşte a fi o nucă tare pentru USL. Între PSD şi PNL au apărut deja disensiuni cu privire la statutul politic al candidatului Sorin Oprescu. Dilema USL este următoarea: Doctorul va fi un candidat independent susţinut de USL sau va fi candidat sub sigla USL? Social-democraţii, foştii colegi de partid ai Doctorului, sunt dispuşi să-i tolereze în continuare edilului jocul de-a independentul. Crin Antonescu solicită însă imperativ asumarea posturii de candidat al USL, mişcare ce i-ar cauza prejudicii de imagine actualului primar al Capitalei.

Cătalin Cherecheş, precedentul periculos

Atât PSD, cât şi PNL sunt însă de acord să găsească o soluţie pentru a mai tempera pornirile de independent politic, cu care Doctorul a sedus deja o dată electoratul bucureştean. Asta pentru că, pentru social-liberali, există deja un precedent periculos: independentul Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare. Acesta a câştigat susţinut de USL, dar, în campania pentru recentele alegeri parţiale de la Maramureş, a făcut propriul joc, independent de USL: nu l-a sprijinit pe candidatul alianţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În consecinţă, liderii USL insistă ca independentul Oprescu să-şi asume legătura directă cu USL, pentru a fi astfel o locomotivă reală pentru social-liberali în Bucureşti. Mai mult, social- liberalii nu vor ca după locale Doctorul să pretindă că a fost un candidat anti-sistem şi a câştigat cu voturile bucureştenilor, nu cu cele ale USL.

Acesta a fost contextul ieşirii publice a lui Crin Antonescu, de la sfârşitul săptămânii trecute. "Ceea ce domnul Sorin Oprescu doreşte şi nouă ni se pare normal să susţinem este condiţia sa de independent, adică să nu se înscrie în PSD, că a mai fost, sau în PNL, ceea ce nu-i putem pretinde, pentru că dânsul a declarat aşa filosofic că e un om de stânga. În ce priveşte asumarea politică a frontului USL, a aliniamentului politic USL, evident că e nevoie dacă suntem împreună", a declarat sâmbătă Crin Antonescu.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, nu vrea însă să inflameze divergenţele cu liberalii, mai ales că stabilirea candidaturii pentru Bucureşti mai poate aştepta. "Crin Antonescu a spus o chestie foarte clară şi foarte simplă: Oprescu rămâne independent, dar că trebuie să fie asumat în mod oficial candidat al USL", a declarat Victor Ponta pentru EVZ. Întrebat dacă pe buletinul de vot va scrie "Sorin Oprescu- independent" sau "Sorin Oprescu- USL", Ponta a răspuns: "Nu ştiu cum va arăta buletinul de vot. Nu ştim nici dacă vor mai fi alegeri pentru că Traian Băsescu şi PDL nu mai vor alegeri".

Preşedintele PNL a mai pus o dată piciorul în prag

Nu este prima dată când Crin Antonescu i-a cerut lui Oprescu să renunţe la independenţă. Prima dată s-a întâmplat în luna martie, după o întâlnire în trei, la care a participat şi Victor Ponta, şi unde s-au negociat detaliile susţinerii candidaturii lui Oprescu. Doctorul a refuzat şi atunci. "De-a lungul timpului am fost acuzat că am făcut blat cu unii sau cu alţii. Eu nu am făcut blat decât cu bucureştenii şi rămân consecvent în această chestiune. Asta nu modifică statutul meu politic. Ca primar independent voi participa şi la viitoarele alegeri. Nu mi-am cumpărat niciodată spri jin şi, dacă sprijinul a venit, am mulţumit celor care au avut încredere în mine că pot să duc la bun sfârşit ceea ce bucureştenii mi-au încredinţat", a afirmat Oprescu după întâlnirea cu liderii USL.

Tensiuni încă din debutul negocierilor

Negocierile dintre USL şi Sorin Oprescu sunt mai complicate decât se anunţau iniţial. În cadrul discuţiilor, primarul Capitalei a cerut ca USL să numească pe locurile eligibile la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) zece dintre apropiaţii săi. Pretenţiile acestuia au fost primite cu răceală, în special de către liberali care, potrivit unor surse din PNL, au reclamat la centru, în repetate rânduri, beţele în roate puse de Oprescu propriilor proiecte. "Este interesat numai să-şi treacă prin CGMB propriile proiecte. Când se vede cu sacii în căruţă, uită să-şi achite datoriile sau, şi mai rău, joacă la două capete cu oamenii lui Udrea şi Vanghelie", ne-au declarat sursele citate.

De altfel, Antonescu pare să fi plecat urechea la nemulţumirile oamenilor săi. Conform surselor citate, acest lucru ar fi contribuit şi la o oarecare normalizare a relaţiilor liderului liberal cu colegii de la Bucureşti. Aceştia din urmă s-ar fi raliat în ultima vreme la viziunea liderului liberal pentru Bucureşti, în grupurile de lucru ale filialei convenindu-se pentru promovarea unei strategii metropolitane, care să fie impusă ca temă de campanie lui Oprescu. (A contribuit Marius Vulpe)

DECLARAŢII "În ce priveşte asumarea politică a frontului USL, a aliniamentului politic USL, evident că e nevoie dacă suntem împreună." CRIN ANTONESCU, preşedintele PNL "Crin Antonescu a zis o chestie foarte clară: Sorin Oprescu rămâne independent, dar trebuie să fie în mod oficial un candidat asumat al USL." VICTOR PONTA, preşedintele PSD "Ca primar independent voi participa şi la viitoarele alegeri. Nu mi-am cumpărat sprijin şi, dacă sprijinul a venit, am mulţumit." SORIN OPRESCU primarul Capitalei (31 martie 2011)

UN NOU MANDAT

Sondajele îl dau câştigător lejer pe doctor

  • Dacă duminica viitoare ar fi alegeri locale, Sorin Oprescu ar fi ales primar al Capitalei cu 58% din voturi, a relevat un sondaj CCSB, realizat în perioada 10 - 13 iulie 2011, la solicitarea Asociaţiei Pro Democraţia. Sondajul are o marjă de eroare de +/- 3,2%.
  • Potrivit cercetării sociologice, USL era cotat la 59% din sufragiile bucurestenilor. Activitatea lui Sorin Oprescu a fost apreciată de 58% dintre repondenţi, 17% s-au declarat foarte multumiţi de realizările edilului, 41% multumiţi, 23% destul de nemultumiţi, iar foarte nemul tu miţi s-au declarat 10% dintre res pondenţi.
  • Sondajul CCSB a scos în evidenţă faptul că 38% dintre bucureşteni consideră că Primăria Capitalei le gestionează mai bine banii, iar 24% au indicat primăriile de sector. 14% dintre repondenţi au considerat că nici una dintre administraţii nu are competenţă în gestionarea fondurilor publice, iar 24% nu s-au exprimat.
  • În topul încrederii, Sorin Oprescu s-a clasat al doilea, cu 56%, fiind devansat doar de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu 59%. Al treilea s-a clasat Crin Antonescu, cu 43% dintre opţiuni.

O(POZIŢIA) TV

Dan Diaconescu, un proiect anti-Oprescu

Unul dintre principalii competitori în cursa pentru Primăria Capitalei ar putea fi Dan Diaconescu, patronul OTV. Acesta şi-a anunţat interesul de a-l concura pe Sorin Oprescu în Bucureşti.

De altfel, OTV derulează de ceva timp o campanie intensă împotriva edilului şef al Capitalei.

Sub titlul "Ciocoiul Sorin Oprescu", Dan Diaconescu se ocupă sistematic de erodarea imaginii primarului Ca pitalei. De această campanie, susţin surse din PSD, nu ar fi străin nici Marian Vanghelie, un apropiat al lui Dan Diaconescu şi direct interesat să îl şubrezească pe Oprescu.

PRIMELE SEMNE

Ping-pong PSD-PNL cu candidatura lui Oprescu

Divergenţele dintre PSD şi PNL pe marginea statutului politic al lui Sorin Oprescu au mai cunoscut un episod recent. Adrian Năstase, un avocat al susţinerii de către USL a candidaturii lui Oprescu, a fost printre primii care au dat mesaj clar că Doctorul va fi susţinut chiar şi ca independent. "Dorim să îl sprijinim în calitate de candidat independent, nu de membru al vreunuia dintre partide", declara în urmă cu două săptămâni Adrian Năstase.

Obiecţiile lui Chiliman

Acesta făcuse o referire clară la obiecţiile lui Andrei Chiliman faţă de candidatura lui Oprescu şi susţinuse că s-au rezolvat. "Am discutat şi cu colegii din PSD, din Bucureşti, şi cu cei din PNL, în special cei de la Sectorul 1, care erau bănuiţi că ar avea o problemă cu un eventual sprijin pentru Sorin Oprescu. Nici vorbă de aşa ceva. În zona USL, eu nu am văzut, în ultima perioadă, rezerve în a susţine candidatura lui Sorin Oprescu. Şi sper că şi el va accepta, pentru că este o chestiune biunivocă. Nu am putea să îl susţinem, dacă el nu ar dori să fie susţinut", a conchis Năstase.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a primit o replică de la partenerii de alianţă din USL. "Nu am luat în USL nicio hotărâre oficială sau neoficială privind susţinerea lui Sorin Oprescu, mai ales ca independent. În calitate de co-preşedinte al ACD, pot să vă spun că avem candidaţi foarte buni în interiorul partidelor noastre", a comentat Daniel Constantin, liderul PC, în numele lui Antonescu.

OPINIE

Oprescu, fără majoritatea USL din Consiliu, nu poate realiza nimic, consideră analiştii politici consultaţi de EVZ

Marius Vulpe

Pentru Oprescu, o relaţie de coabitare electorală cu USL în perspectiva viitoarelor alegeri locale, tradusă sub forma unei candidaturi independente, dar sub sigla acestei construcţii politice, ar fi avantajoasă, consideră analiştii politici.

Potrivit acestora, primarul Capitalei poate candida şi obţine un al treilea mandat de primar, dar nu va garanta că va reuşi să şi realizeze ceva fără o majoritate confortabilă în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Or majoritatea în CGMB este moneda de schimb pe USL o întinde lui Oprescu, susţine politologul Dan Pavel.

"Oprescu porneşte ca favorit. Bineînţeles că USL vrea să aibă acest as asigurat. Este un joc de schimb. Vor să-i forţeze mâna. În momentul de faţă, a juca o carte de independent este mult mai greu de făcut deoarece există un revers al medaliei. Un independent nu poate avea un Consiliu. Ori Oprescu nu este nepărat un power-broker, unul care poate face jocurile în CGMB. El este un beneficiar al aritmeticii de acolo. Dacă vrei să faci ceva în noul mandat, nu doar să-l câştigi, ai nevoie de un Consiliu de partea ta", crede Dan Pavel.

Vasile Dâncu: "E un proces de negociere" Sociologul Vasile Dâncu (PSD) este de aceeaşi părere: fără o echipă în CGMB, Oprescu îşi va vedea proiectele nefinalizate, un eşec nepermis pentru un politician care s-ar putea folosi de cariera de primar pentru vise politice mai înalte.

"Cererea USL (ca Oprescu să candideze sub sigla sa - n.r.) este una corectă. Nu poţi să susţii pe cineva fără niciun fel de reciprocitate", ne-a declarat Dâncu. Cum s-ar materializa această reciprocitate? Oprescu ar servi drept locomotivă pentru candidaţii opoziţiei la locurile de consilieri din CGMB. Şi-ar putea găsi în schimb o echipă în noua majoritate.

"Este un proces de negociere: îţi dăm sprijin, ne sprijini candidaţii pentru noi. Nu poţi face performanţă ca primar inde pendent dacă nu ai cu tine Consiliul General, cea mai importantă structură de management a oricărei comnunităţi. Pentru asta Oprescu trebuie să renunţe la retorica anti-politizare, anti-partinică şi să-şi facă o majoritate politică din timp, nu să aştepte să vadă cine va ieşi după alegeri", mai spune Dâncu.

"Sorin Oprescu nu este nepărat un power-broker, unul care poate face jocurile în CGMB." DAN PAVEL, politolog