Simion Zăgrean (foto), în vârstă de 52 de ani, a fost acuzat și condamnat, definitiv, pe 11 octombrie 2017, după 14 ani de procese şi eforturi supraomeneşti depuse de Leontin Leonte, tatăl lui Nicolae Leonte, adolescentul de 17 ani omorât în Spania de criminal.

Din datele anchetei reiese că, în anul 2004, Simion Zăgrean, din localitatea Leșu, județul Bistrița Năsăud, ajutat de un consătean, l-a omorât, cu sânge rece, pe Nicolae Leonte, din Ilva Mică. Incidentul a avut loc, chiar la ferma la care munceau cei trei români. Spaniolul care deținea ferma a fost considerat complice, transmite bistriteanul.ro.

Adolescentul a pierit în chinuri groaznice, după ce a fost bătut cu bestialitate, cu o rozetă de robinet și o bâtă din lemn, sugrumat și aruncat în bazinul colector de irigații, unde și-a găsit sfârșitul. Totul ar fi pornit de la o presupusă datorie pe care ar fi avut-o Nicolae Leonte.

Ucigașul a fost trimis în judecată abia în anul 2010, iar în 2017, Simion Zăgrean a fost condamnat la 22 de ani de închisoare: 20 de ani pentru omor calificat și alți doi ani pentru instigare la fals și uz de fals. În octombrie, a reușit să fugă deoarece autoritățile nu au pus, imediat, în aplicare decizia instanței. Dragotă Leon, complicele lui Zăgrean a primit 6 ani cu suspendare. Zăgrean a fost condamnat și la plata unor daune morale de 300.000 de euro și materiale în valoare de peste 9.000 de euro.