Iniţiativa autorităţilor locale vine după ce Ministerul Finanţelor a trimis o adresă prin care solicită să se analizeze dacă au fost depuse cereri de retrocedare a imobilelor de către urmaşii criminalilor de război. 

În 1945, Tribunalul Poporului Cluj a condamnat 185 de persoane pentru crime de război, fiind aplicată sancțiunea confiscării averii.

Prefectul Mircea Dușa a declarant, potrivit RRA: „Prin sondaj verificăm dacă răspunsurile pe care le primim de la primării sunt reale sau nu”.

Între condamnați pentru crime de război se află și Schmidt Emerich, de al cărui nume se leagă patru hotărâri judecătorești pentru care Prefectura Mureș a solicitat deja revizuire.

Mircea Duşa: Schimdt Emerich, care a fost declarat criminal de război şi care a deţinut proprietăți în municipiul Reghin /…/ are două apartamente și /…/ suprafață de teren, dar și faptul că a fost acționar la Societatea Anonimă pentru Silvicultură Ardeleană SA.

Tot cu privire la acest caz, pe rolul Judecătoriei Reghin se află un dosar din 2009 prin care Societatea Anonimă de Silvicultură Ardeleană SA solicită reconstituirea dreptului de proprietate pentru 11.500 de hectare de pădure situată pe raza comunelor Lunca Bradului, Stânceni, Vătava și Răstoliţa.

Primarul Reghinului Dr. Schmidt Emerich (1940-1944), cetăţean român de naţionalitate germană, a fost membru al Partidului Crucilor cu Săgeţi (Nyilaskeresztes Part). A fost părtaş la bătăile cumplite administrate evreilor bogaţi, în scopul de a mărturisi unde şi-au ascuns averile și la deportarea evreilor din Reghin în lagărele de exterminare din Auschwitz şi Bierkenau,

Schmidt condamnat la 10 ani de închisoare, pe care i-a ispăşit în pușcăriile comuniste de la Aiud, Craiova, Poarta-Albă și Văcărești.