Crimele fără număr ale Reginei Ranavalona

Crimele fără număr ale Reginei Ranavalona

Regina Ranavalona s-a născut în Regatul Madagascar, cunoscut și sub numele de Regatul Merina, în jurul anului 1788. Numele ei de naștere era Ramavo. Numele părinților biologici ai viitoarei regine au fost, din păcate, pierdute.

Potrivit legendelor, când Ranavalona era încă un copil, tatăl ei l-a informat ​​pe Andrianampoinimerina, regele Madagascarului, despre un complot împotriva sa.

Conspirația pentru asasinarea lui Andrianampoinimerina a fost condusă de unul dintre unchii regelui, care, împreună cu alți tradiționaliști conservatori, s-au opus adoptării civilizației europene.

Ca răsplată că i-a salvat viața, regele a adoptat-o ​​pe Ranavalona și a logodit-o cu fiul și moștenitorul său, prințul Radama.

Andrianampoinimerina este, fără îndoială, cel mai faimos conducător al Regatului Madagascar.

Numele său se traduce în mod liber prin „regele care nu este ca prostul” sau „cel care va rămâne mereu în inimile Merinei”.

Istoria Regatului Madagascar începe cu Andrianerinerina, un rege legendar despre care se spune că a coborât din cer și a supus poporul Vazimba.

Andrianampoinimerina nu și-a atins scopul de a uni întreaga insulă Madagascar, întrucât a murit în 1810.

A fost succedat de fiul său Radama, care la acea vreme avea doar 18 ani.

Chiar dacă Radama era dornic să adopte idei occidentale, el nu s-a convertit la creștinism.

Unele dintre acțiunile sale pot fi considerate chiar „necreștine”, mai ales, probabil, că a avut 12 soții.

Deoarece Ranavalona a fost prima soție a lui Radama, ea a fost singura care a fost denumită oficial „regină”.

În 1828, Radama a murit prematur la vârsta de 35 de ani.

Radama nu numise un succesor în momentul morții.

Cu toate acestea, conform obiceiurilor locale, ar fi fost urmat de prințul Rakotobe, unul dintre nepoții săi.

Dacă prințul i-ar fi succedat lui Radama, ar fi trebuit s-o elimine pe Ranavalona.

Aceasta nu numai că a fost regina lui Radama, ci și din cauza unei tradiții locale care spunea că dacă ar fi născut un copil acesta era considerat al lui Radama, indiferent de tată.

Un astfel de copil putea ridica o pretenție mai puternică la tron ​​decât Rakotobe.

Regina Ranavalona urcă pe tron ​​și schimbă totul

Programul de modernizare al lui Radama înstrăinase elitele mai conservatoare ale regatului său.

Și aceste elite au văzut în Ranavalona un mijloc de a restabili vechile obiceiuri.

Prin urmare, s-au adunat în jurul ei și au obținut suficient sprijin din partea armatei pentru ca ea să preia tronul cu forța.

Se pare că Rakotobe și susținătorii săi nu au putut rezista și, prin urmare, prințul a fost obligat să renunțe la pretenția sa la tron.

Rakotobe și mama sa au fost printre primele victime ale reginei Ranavalona, ​​deoarece erau văzuți ca amenințări la adresa poziției sale. Regina a omorât, de asemenea, mulți alți rivali politici pentru a-și asigura poziția.

Regina Ranavalona nu și-a dezamăgit susținătorii, întrucât a răsturnat imediat reformele instituite de regretatul ei soț.

Regina a anulat acordurile comerciale pe care regatul ei le-a avut cu Marea Britanie și Franța și a expulzat negustorii, profesorii și diplomații europeni din Madagascar.

Ca represalii, francezii au lansat un atac asupra regatului lui Ranavalona. Însă, malgașii au respins invazia, datorită în mare parte faptului că mulți dintre soldații francezi au fost doborâți de malarie.

După luptă, regina a decapitat 21 de soldați inamici.

Capetele lor erau aliniate de-a lungul plajei, astfel încât să-i avertizeze pe conaționali lor împotriva încercării unui alt atac.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Ne puteți urmări și pe Google News