Crimeea se trezește la cruda realitate economică

Crimeea se trezește la cruda realitate economică

Investiții, industrie și turism în declin, prețuri mai mari, populație nemulțumită - bilanțul celor patru luni sub Rusia este o pată pe propaganda Moscovei

La patru luni de la proclamarea independenței și alipirea la Rusia, Crimeea suferă din punct de vedere economic, un contrast puternic față de imaginea idilică oferită de Moscova populației din peninsulă, înaintea referendumului din martie. Cel mai puternic lovit a fost turismul, iar cifrele vorbesc de la sine. Anul trecut, circa șase milioane de turiști au vizitat Crimeea, trei sferturi dintre ei fiind ucraineni. Anul acesta, operatorii spun că doar jumătate din locurile de cazare disponibile vor fi ocupate deoarece grosul turiștilor din anii precedenți, ucrainenii, vor evita stațiunile din peninsulă, la fel ca și vasele de croazieră dinspre occident. Printre cei care se reorientează sunt și turiștii moldoveni, au anunțat patronii mai multor agenții de turism de la Chișinău.

„Toată lumea suferă”

Pentru a acoperi parțial pierderile din turismul local, administrația de la Moscova a cerut agențiilor de turism din Rusia să ofere pachete turistice ieftine în stațiunile din Crimeea angajaților din sistemul de stat. O altă măsură este o ofertă de bilete de avion la prețuri reduse, dar numărul acestora este insignifiant. Accesul turiștilor ruși în Crimeea se face doar cu ajutorul feriboturilor dinspre partea rusă, la aceste terminale formându-se cozi uriașe de mașini. Unii stau și câte zece ore la coadă, după cum a declarat un turist rus postului german Deutsche Welle. Nu doar turismul suferă însă, ci și comerțul. Trecerea de la hrivnă la rublă a dus la creșterea prețurilor, în unele cazuri de până la două ori mai mult. Produsele ucrainene sunt ținute la graniță, autoritățile locale favorizând astfel marfa rusească, mult mai scumpă însă. „Toată lumea suferă. Iar noi nu mai avem clienți”, spune o vânzătoare supărată. Alte cifre vorbesc de la sine despre dificultățile economice ale Crimeii. Producția industrială a scăzut cu nouă procente, în timp ce i n -ve s - tițiile au intrat înt r - u n d e c l i n dramatic, cu 77 la sută mai mici decât anul precedent, scrie și ziarul britanic Financial Times. Transporturile de mărfuri au scăzut și ele cu 30 la sută, potrivit aceleiași surse. Guvernul rus intenționează însă să investească aproape 18 miliarde de euro în Crimeea până în 2020. Unul din planuri ar fi transformarea peninsulei într-o zonă liberă de jocuri de noroc, proiect criticat de ucrainenii care cred că regiunea va deveni astfel raiul rackeților. Totul s-a întâmplat prea repede, se scuză oficialii ruși, explicând că până acum Rusia s-a concentrat pe creșterea salariilor și pensiilor pentru a le aduce oarecum la nivelul din Rusia și a ține inflația sub control.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bătălia fi nală pentru Donețk

În estul Ucrainei, trupele guvernamentale pregătesc asaltul final asupra principalei redute a separatiștilor pro-ruși, orașul Donețk. În cursul nopții de joi spre vineri, confruntări cu artilerie grea au fost semnalate în apropierea aeroportului, controlat de trupele Kievului, din cel de-al cincilea oraș ca mărime al Ucrainei. Forțele ucrainene au ocupat poziții la sud de oraș, lovind și în puncte de control ale separatiștilor situate la vest de Donețk, în încercarea de a împresura orașul. Anticipând luptele grele care vor urma, mii de locuitori au luat cu asalt gările pentru a părăsi orașul. Ciocniri armate au avut loc ieri și la Lugansk, al doilea centru al insurgenței separatiste din regiunea Donețk. Rebelii au încercat să oprească trupele guvernamentale, atacându- le cu tiruri de artilerie. Circa 30 de soldați ucraineni și-au pierdut viața în urma unui astfel de atac, a confirmat Ministerul de Interne de la Kiev. Tot ieri, organizația Amnesty International a publicat un raport în care acuză forțele separatiste că au recurs la răpiri în masă și tortură, cărora le-au căzut victime jurnaliștii și localnici care s-au opus ruperii regiunii de Ucraina, după modelul Crimeea.