Crima de acum 18 ani. Profesorul acuzat că a ucis o colaboratoare a poliției a fost înfundat de doi pușcăriași

Crima de acum 18 ani. Profesorul acuzat că a ucis o colaboratoare a poliției a fost înfundat de doi pușcăriași

Printre martorii care l-au trimis după gratii pe Dan Păcurariu, cadrul universitar acuzat de uciderea Mihaelei Fulga, profesoară de limba chineză, în iunie 1998, se numără doi deținuți și un polițist. Profesorul s-a dat de gol povestind, în arest, un amănunt pe care doar ucigașul îl știa

Amănuntele care au condus la elucidarea unuia dintre cele mai grele cazuri de crimă din ultimii 20 de ani ies la iveală în rechizitoriul întocmit de procurorul criminalist de la Parchetul București, prin care Dan Păcurariu, profesorul universitar acuzat că a ucis o femeie în anul 1998, a fost trimis în judecată, pe data de 9 mai 2016. Din documentul transmis de procurori, la solicitarea „Evenimentul zilei”, reiese că, printre cei 67 de martori audiați în acest caz, se numără doi infractori, foști colegi de detenție cu Păcurariu, dar și un polițist, care o cunoscuse pe tânăra ucisă, Mihaela Fulga, și cu care colaborase, în calitate de interpret de limba chineză, în timpul instrumentării unui dosar penal.

Mica avere din garsoniera victimei

O bună parte dintre martorii crimei de acum 18 ani au fost audiați, din nou, în ultimii doi ani, după ce criminaliștii de la Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei au intrat în posesia unor noi probe care îl incriminează pe profesorul Dan Păcurariu. Așa cum am relatat în edițiile anterioare, profesorul universitar nu a putut fi incriminat, în anul 1998, din cauza probelor insuficiente care puteau să îl lege de locul crimei -, o garsonieră situată pe strada Liviu Rebreanu, din Sectorul 3 al Capitalei. Crima a fost descoperită pe 29 iunie 1998. În jurul orei 22.00, polițiștii de la Secția 13 au fost chemați de un vecin care reclama un miros de putrefacție din garsoniera în care locuia profesoara de limba chineză Mihaela Fulga. În interior, a fost găsit trupul neînsuflețit al femeii. Fața era acoperită cu un cearceaf, iar trupul cu o pătură. În interiorul locuinţei nu au fost urme de răvăşire. Într-un bol de sticlă, aflat pe o servantă, la vedere, se aflau mai multe bijuterii din metal preţios, iar într-o geantă diplomat din piele suma de 1.885 de dolari şi alte asemenea valori. Mai mult, în geanta victimei, care prezenta mai multe urme de sânge, semn că autorul a căutat acolo ceva, s-a găsit suma de 405.500 lei vechi. În concluzie, mobilul uciderii victimei nu a fost, cu siguranţă, jaful.

Ucisă cu un aparat video

Procurorii arată în rechizitoriu că fapta a fost comisă în noaptea de 26/27 iunie 1998, în intervalul orar 21.30- 23.30. În timp ce se afla în locuinţa victimei, Mihaela Fulga, Dan Păcurariu, cuprins de gelozie, a lovit-o cu un aparat video, cu o intensitate deosebită, în zona capului, timp de câteva minute, chiar și după ce aceasta nu mai mișca. Legiștii au găsit mai multe leziuni pe mâinile femeii, semn că Mihaela Fulga a încercat să se apere. S-a ajuns la crimă, susțin pocurorii, pe fondul degradării relaţiei dintre profesor și fosta sa studentă, devenită, la rândul ei, profesoară de limba chineză la Liceul „Mihail Sadoveanu”, din București. Dan Păcurariu făcuse o adevărată obsesie pentru fosta sa studentă și dorea să se căsătorească cu ea. Mihaela Fulga, în schimb, își dorea doar o relație de amiciție, în cadrul căreia să profite de influenţa profesorului.

Dragoste cu sila

Mihaela Fulga a fost studentă a Universității „Hyperion”, promoţia 1991-1995. După terminarea facultăţii, aceasta a fost angajată ca profesoară de limba chineză la Liceul „Mihail Sadoveanu”, având totodată şi un contract de colaborare cu Televiziunea Română, ca redactor. În timpul facultăţii, Mihaela a fost studenta lui Dan Păcurariu, perioadă în care între cei doi s-a stabilit o relaţie mai apropiată, intimă chiar, ce a continuat şi după absolvirea facultăţii. Dacă la început relaţia celor doi era de comun acceptată, în timp, relaţia s-a degradat ca urmare a manifestărilor excesive de gelozie ale profesorului, acesta devenind extrem de posesiv şi chiar violent. Păcurariu o urmărea la locurile de muncă, pe stradă, o aştepta perioade lungi de timp pe holul blocului, o suna în mod frecvent să verifice unde este şi la ce oră ajunge acasă, sau chiar îşi punea studenţii să o urmărească.

Suspect, timp de 18 ani

În urmă cu 18 ani, Dan Păcurariu a fost principalul suspect și a stat în arest 24 de ore, dar a fost pus în liberatate, în lipsa unor dovezi concludente. În 2012, casa unde locuia cu mama sa - și ea profesor universitar, șefa secției de matematică a Academiei Române – a fost percheziționată. S-au găsit o cheie care se potrivea la ușa garsonierei victimei, materiale publicitare la laptele Fulga, o copie a buletinului de identitate al fetei. Lucruri păstrate și care dovedeau obsesia întinsă peste ani pentru fată. Pe 31 mai 2012, profesorul este pus sub învinuire. Se face și o supraveghere informativă, care aduce date despre felul cum el și mama sa se puneau de acord asupra mărturiilor. Pe 1 martie 2016, cu doar câteva zile înainte de reținerea sa, experții în studiul comportamentului au încheiat un raport asupra profesorului. Concluzia lor: „Indicele de autocontrol și indicele de impulsivitate, care depășesc limita superioară, creează efectul de oală sub presiune, indicând o predispoziție înaltă la descărcări afective ample out of control”. Mai pe „românește”: cel studiat adună furia în el și izbucnește, la un moment dat, violent.

Mărturia colegilor de celulă

Pe lângă mărturii ale unor prieteni, rude, foști elevi ai profesoarei, procurorii au la dosar declarațiile a doi infractori. După ce a fost reținut, la sfârșitul lunii mai, Dan Păcurariu a început să le povestească colegilor de celulă că el nu este vinovat și că altcineva ar fi autorul crimei. Ca să fie mai credibil, el a spus că din casa victimei dispăruse un inel din aur pe care el i-l făcuse cadou Mihaelei. Acest amănunt, însă, nu reieșea din actele dosarului. În concluzie, susțin anchetatorii, este un amănunt pe care nu îl putea cunoaște decât criminalul.

S-a plâns unui polițist

Un alt martor audiat în acest caz este un polițist care o cunoscuse pe Mihaela Fulga (foto), în calitate de interpret, cu ocazia instrumentării unui dosar penal. Acesta a declarat că a aflat de la victimă că fostul ei profesor o urmărea şi nu o lăsa în pace, ea dorind să-şi întemeieze o familie cu un alt tânăr, prietenul său. Polițistul spunea că victima i-a mai povestit un incident când, fiind însoţită de prietenul ei, fostul profesor i-a acostat pe stradă şi a agresat-o verbal. Polițistul a mai declarat că Mihaela Fulga îl căuta insistent și i-a lăsat vorbă să o sune urgent, la orice oră. A luat legătura cu ea cu aproximativ 2 săptămâni înainte să fie omorâtă. Atunci, Mihaela Fulga i-a spus că se simte ameninţată şi urmărită de profesor.

FOTO: Mihaela Fulga

Mihaela l-a pus să recunoscă hărțuirea

În 2014, mama victimei spune că a găsit, într-o carte rămasă de la fiica sa, un bilet pe care scrie: „Declarație. Subsemnatul Dan Păcurariu, arhitect, declar că din luna aprilie 1994 am urmărito, cu scopul de a o seduce pe d-ra Mihaela Fulga, studentă la Universitatea Hyperion, care, în tot acest timp, a avut o atitudine rezervată și m-a respins sistematic.”. Biletul era datat 27 iulie 1995 și semnat. Expertiza grafoscopică arată că scrisul este al profesorului. Despre acest înscris, anchetatorii aveau să afle, de la un alt martor, că Mihaela l-a obținut de la Dan Păcurariu, în schimbul promisiunii că nu îl va reclama la poliție. Mama Mihaelei spunea că a văzut-o, de câteva ori, lovită, iar fratele ei spunea, chiar, că a venit la nunta sa cu ochelari de soare, ca să își ascundă vânătăile.