Oficialul Khasro Goran a spus că 13 creştini au fost ucişi în ultimele două săptămâni la Mosul, aflat la 420 de kilometri la nord de Bagdad. Refugiaţii au căutat adăpost în mănăstiri, în biserici sau în alte oraşe, potrivit Ministerului de Interne irakian.

Atacurile au început după ce sute de creştini au cerut o mai bună reprezentare în consiliile din provincii, ai căror membri vor fi votaţi în alegerile locale.

"Cu siguranţă elemente ale al Qaeda sunt în spatele acestei campanii împotriva creştinilor", a spus Duraid Mohammed Kashmoula, guvernatorul regiunii Nineveh, potrivit AP.

Ministerul de Interne a anunţat că locuinţele a trei familii au fost distruse cu explozibil în acest week-end, după ce proprietarii plecaseră.

Acum o săptămână, au fost distribuiţi fluturaşi în mai multe cartiere predominant creştine, care îi ameninţau pe aceştia "să se convertească la Islam, să plătească un tribut, să părăsească oraşul sau să rişte să fie ucişi", a spus un oficial de la Ministerul de Interne. 

Goran a spus că la câteva zile după ce fluturaşii fuseseră răspândiţi, bărbaţi înarmaţi au stabilit puncte de verificare în Mosul, au oprit vehicule pentru a inspecta documentele de identificare şi au căutat nume creştine sau alte semne care să trădeze afiliaţia religioasă. Mulţi dintre creştinii ucişi au fost găsiţi prin această metodă, a spus Goran, citat de AP.