Creșteri masive de taxe și impozite. Haos în orașele din România
- Emma Cristescu
- 14 ianuarie 2025, 10:33
Au crescut taxele și impozitele în unele orașe. Anul 2025 a debutat cu majorări de taxe și impozite locale, cu valori diverse, în funcție de deciziile consiliilor locale. Sunt și majorări de 10%, dar și de 100%, în cazul anumitor clădiri.
Au crescut taxele și impozitele în unele orașe
Baia Mare are în 2025 cele mai mari taxe și impozite la nivel de țară. Primarii spun că este nevoie de bani pentru dezvoltare. Clădirile nerezidențiale unde funcționează companiile sunt în top. În Iași a fost reintrodusă o taxă de protecție civilă, care vizează atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice.
Ciudat este că în județul Arad, există o localitate, unde impozitele s-au redus cu 49%, la doi ani după ce acestea fuseseră mărite. În Alba Iulia au fost micșorate taxele pentru imobilele în care activează firmele și s-a scos și taxa de turism. La București s-a redus la jumătate taxa de promovare turistică din tariful de cazare.
Baia Mare bate toate recordurile
În 2025, Baia Mare bate toate recordurile în materie de taxe și impozite locale: majorarea ajunge și la 100% în cazul anumitor clădiri. Primarul Doru Dăncuș a anunțat taxe și pentru folosirea toaletelor publice sau pentru încărcarea mașinilor la stațiile electrice. Se pare că administrația locală are multe datorii.
Locuitorii din Baia Mare sunt nevoiți să plătească în 2025 taxe și impozite mai mari cu 47% pentru locuinţe. Creșterea este și mai mare în cazul clădirilor nerezidenţiale – aproximativ 71%, ajungându-se chiar și la 100% pentru clădirile nerezidenţiale reevaluate. La terenuri și autoturisme taxa este de 10,4%.
Situație ciudată în Iași
La Iași a reapărut taxa de protecție civilă, care ar urma să aducă la bugetul local 1,7 miliarde de lei. Taxa a mai fost aplicată de municipalitatea ieșeană până în 2019. Primarul din Iași consideră că nu este o taxă care să atragă atenția.
„Nu este o taxă care să atragă atenția. Ea reprezintă 2% din impozitul pe clădire pentru apartamente, dar nu mai mică de 10 lei. Cea mai mare parte dintre apartamente rămâne în cuantumul de 10 lei pe an. Pentru construcțiile noi, cu o suprafață mai mică de 600 de metri pătrați, este o taxă de 0,2% din valoarea autorizației de construire, pentru că cei cu clădiri de peste 600 de metri pătrați sunt obligați să construiască adăposturi de protecție civilă, situație în care nu putem face o dublă impunere”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Decizia mai prevede ca taxa de protecție civilă să fie aplicată și la momentul autorizării lucrărilor pentru construcțiile la care este obligatorie realizarea de adăposturi civile, valoarea fiind de 0,2% din valoarea clădirilor rezidențiale sau clădiri anexă la acestea, calculate la emiterea autorizațiilor de construire pentru executarea de construcții cu aria desfășurată mai mică de 600 metri pătrați.
Locuitorii din București plătesc, în 2025, impozite și taxe locale mai mari cu 10,40%, în pas cu rata inflației, conform unei decizii a Consiliului General al Capitalei de la finalul anului trecut, potrivit termene.