Tot mai mulţi bugetari ameninţă cu greva pentru mărirea lefurilor. Guvernanţii spun că asta ar fi o inconştienţă.
După exemplul profesorilor şi al funcţionarilor publici, şi alţi bugetari vor lefuri mai mari. Medicii stagiari au obţinut, ieri, din partea ministrului Eugen Nicolăescu promisiuni legate de mărirea salariilor. Rezidenţii au cerut sporuri în funcţie de gradul de periculozitate şi de specialitatea chirurgicală, precum şi majorarea salariilor de la 700 la 1.800 de lei.
„Ritual“ în ajun de alegeri
De asemenea, solicitările privind majorările salariale au ajuns şi la clericii Bisericii Ortodoxe care, prin Mitropolia Clujului, au cerut ca veniturile să le fie aliniate la cele ale cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. În acest moment, statul contribuie cu doar 50% la salariul unui preot, restul fiind contribuţia din fondurile parohiei. Deşi, din 2002, preoţii şi profesorii fac parte din acelaşi sistem de salarizare, mărirea lefurilor preoţilor a rămas la nivelul Bisericii Ortodoxe. De la stat, un cleric primeşte un ajutor de 733 de lei lunar. Ministrul muncii, Mariana Câmpean, afirmă că o creştere cu 50% a salariilor pentru cei 1,3 milioane de bugetari ne-ar costa cel puţin 10 miliarde de euro. „Practic, de la începutul anului şi până în prezent, angajaţilor de la stat le-au crescut salariile cu 24%. Ştiu că, o dată la patru ani, în ajun de alegeri, există acest tip de presiuni sociale dublate de promisiuni electorale. De multe ori, a fost posibilă o asemenea creştere a veniturilor. Dar o majorare de asemenea amploare a salariilor, în actualul context economic mondial, ar fi pentru România o adevărată inconştienţă“, a concluzionat ministrul muncii.
Mişcări şi în companiile private
Pretenţiile bugetarilor i-au molipsit şi pe angajaţii din mediul privat, salariaţii fabricii Nokia din Cluj au solicitat şi ei o creştere a lefurilor cu 50%. Afiliat la CNSLR-Frăţia, Sindicatul Liber Nokia România mai solicită un spor de fidelitate de 1% pentru fiecare an de muncă în companie, alături de un bonus de 10% pentru muncă grea. Negocierile vor începe mâine, angajaţii sperând ca modificările să fie aplicate de la 1 noiembrie.
ÎNGHEŢ
Ungaria blochează majorarea indemnizaţiilor de stat
Ministrul ungar al finanţelor, Jànos Veres, preluat de radio Kossuth, a anunţat, după şedinţa executivului, că din ianuarie 2009 nu vor mai creşte suplimentar nici pensiile şi nici alocaţiile pentru copii, în opinia sa existând o posibilitate pentru majorarea acestora doar din toamna anului viitor. Veres consideră că, pentru a se putea menţine indicatorii bugetari modificaţi în urma crizei, vor fi blocate rezervele şi se aşteaptă încasări suplimentare de la fondurile pieţei de muncă şi tehnologiei. Proiectul de buget pe anul viitor reprezintă prima parte a unui pachet gigantic de măsuri restrictive în Ungaria.