Creșterea ROBOR și inflația uriașă, mari dezastre: „Decidenții politici ar trebui să înțeleagă că timpul nu mai lucrează în favoarea României”

Creșterea ROBOR și inflația uriașă, mari dezastre: „Decidenții politici ar trebui să înțeleagă că timpul nu mai lucrează în favoarea României” Sursa foto arhiva EVZ

Indicele ROBOR doboară record după record și devine o povară mult prea mare pentru românii cu credite în lei. Din cauza inflației prețurile au explodat, iar analiștii sunt de părere că România este aproape de recesiune.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, contractate înainte de luna mai a anului 2019, a crescut vineri la 8,12%. Inflația a atins și ea cote alarmante, iar România se îndreaptă încet și sigur către o recesiune.

Catastrofă pentru români

O nouă creștere a ROBOR înseamnă rate și mai mari pentru românii care acum sunt sufocați de povara creditelor. „Creșterea ROBOR-ului este o catastrofă pentru anumite categorii ale populației care au credite, pentru că e o creștere abruptă. E greu de susținut această creștere în momentul în care veniturile nu cresc sub nicio formă și în care nici nu există o predictibilitate în legătură cu siguranța locurilor de muncă.

Banca Națională semnalează că economia intră în stagnare și aproape că ne apropiem de o recesiune, pentru că trimestrele următoare nu prognozează o creștere. Iar din punct de vedere al impactului pe care industria îl are în PIB lucrurile sunt foarte îngrijorătoare“, a declarat analistul economic Mircea Coșea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Importăm inflație

Annalistul mai spune că Banca Națională și Guvernul ar trebui să colaboreze în situații de criză, să aibă aceeași viziune. În România însă nu se întâmplă acest lucru.

„Într-o țară civilizată, așa cum ne considerăm și noi, există un mecanism care nu poate fi evitat, și anume o cooperare perfectă între politica bancară și politica guvernamentală. Ori, din acest punct de vedere, Guvernul merge în sens invers.

Gândiți-vă că noi importăm imens, importăm lucruri pe care am fi putut să le facem în țară, dar nu le facem. Iar acest import înseamnă import de inflație. Cred că ar trebui să înțeleagă și decidenții politici că timpul nu mai lucrează în favoarea României.

Pe de altă parte, asistăm acum la un lucru care nu se întâmplă nicăieri în lumea asta, și anume în perioada de criză cresc impozitele și taxele", a mai explicat Mircea Coşea, la Antena 3.