Sezonul de alergii e în plin, iar numărul celor afectați a crescut semnificativ în ultima perioadă, în special în rândul copiilor. Una dintre cele mai mari provocări este confuzia între simptomele alergiilor și cele ale gripei, ceea ce-i determină pe mulți dintre cei afectați să amâne vizita la alergolog.
Copiii sunt cei mai grav afectați, manifestând simptome dificil de gestionat, care necesită adesea medicamente ce pot provoca somnolență.
Ceea ce ne-ar putea da de gândit e faptul că simptomele sunt de lungă durată, fiind prezente atât timp cât suntem în contact cu alergenii, avertizează medicii.
Crește numărul copiilor afectați de alergii
„Suntem în plin sezon de polen de graminee și, în acest context, crește prezentarea la ușa medicilor specialiști a pacienților cu simptome de sezon. Rinita, rinoconjuctivita alergică.
Copiii stranută des, au ochii înroșiți, au mâncărimi de nas, ochi, lacrimează, le curge nasul. Simptome care pot să sugereze și o raceală, dar care nu sunt însoțite de febră sau durere în gât”, a declarat Camelia Beghea, alergolog Spitalul Marie Curie.
Specialiștii în alergii avertizează că asistăm la o combinație a două tipuri de polen extrem de alergenice, în cantități foarte ridicate, iar schimbările meteorologice pot influența nivelurile acestora în aer.
Conform medicului alergolog, simptomele alergiilor sunt mai accentuate în zilele însorite sau în condiții de vânt puternic, deoarece acestea contribuie la dispersarea polenului în aer.
Poluarea poate contribui la înrăutățirea stării de sănătate
Conform declarațiilor prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, medic primar alergolog și președinte al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, polenul, în regiunile poluate, suferă o degradare a integrității sale, eliberând astfel o cantitate mai mare de factori care provoacă alergii.
În plus, poate transporta diverse tipuri de poluanți la suprafața sa.
Potrivit informațiilor oferite de Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică, situația din România este alarmantă.
Un adult din patru suferă de rinită alergică, un copil din cinci este afectat de astm alergic, iar 25% dintre cei mici suferă de dermatită atopică. La nivel european, aproximativ 150 de milioane de oameni sunt afectați de alergii, potrivit antena3.ro.