Sezonul alergiilor a început mai devreme. Cum ne putem întări imunitatea

Sezonul alergiilor a început mai devreme. Cum ne putem întări imunitatea Sursă foto: Pixabay

Sezonul alergiilor a început mai devreme, urmare a temperaturilor ridicate din ultima perioadă, menționează medicii. Cei mai afectați sunt copiii, deoarece au sistemul imunitar în formare.

Simptomele alergiilor pot fi confundate cu cele ale virozelor, avertizează medicii. Astfel, strănutul excesiv, congestia nazală și secreția nazală sunt semnele unei alergii la polen, apărute mai devreme din cauza temperaturilor neobișnuit de ridicate pentru această perioadă. Medicii recomandă păstrarea igienei și folosirea unor filtre de aer, pentru a preveni alergiile de sezon.

Sezonul alergiilor a început mai devreme. Cum ne putem întări imunitatea

alergie

Sursă foto: Pixabay

Carmen Panaitescu, preşedinta Societăţii Române de Alergologie, a menționat, pentru Antena 3, că „sezonul” rinitei alergice, al  conjunctivitei alergice și al  astmului  a început mai devreme, din cauza că a început să apară polenul de pomi timpurii.

Pentru a preveni simptomele alergiilor, medicii recomandă să folosim măști atunci când ieșim afară, să ne spălăm pe mâini, părul. De asemenea, nu este indicată uscarea hainelor afară, pentru a evita depunerea polenului pe acestea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce alimente trebuie să evite persoanele alergice la polen

alergie polen

Sursă foto: dreamstime.com

Unii pacienți cu precădere, copiii care nu au sistemul imunitar format  dezvoltă și astm, manifestat prin episoade de tuse seacă, senzație de lipsă de aer sau de compresiune toracică, respirație dificilă și zgomotoasă, simptome care se pot exacerba în crizele de astm. De asemenea, copiii cu rinită alergică pot dezvolta sinuzită recurentă, otită medie sau eczemă, explică reprezentanții Societăţii Române de Alergologi.

Pacienții alergici la ambrozie pot dezvolta reacții la consumul unor alimente nepreparate termic, precum pepene galben, pepene verde, banană, castravete, cartoful alb, zuchini, ceai de mușetel și păpădie. Cel mai frecvent simptom este reprezentat prin prurit la nivelul buzelor, limbii sau faringelui. Aceste simptome sunt cauzate de reacția încrucișată dintre alergenele din polen și alimentele menționate.

Imunoterapia, recomandată în cazul alergiilor

„Terapia farmacologică recomandată de ghidurile internaţionale cuprinde produse sigure, eficiente şi uşor de administrat, care trebuie personalizată în funcţie de simptomele fiecărui pacient de către medic. Durata terapiei trebuie să acopere toată durata sezonului polinic, cât mai precoce şi, în cazul celor cu simptome de astm sa fie prelungită cu încă o lună după încetarea sezonului, deoarece inflamaţia alergică se menţine. De asemenea, pentru a limita efectele aceste afecţiuni din ce în ce mai răspândite, este nevoie de o informare corectă, din surse oficiale, privind prevenţia şi tratamentul acesteia”, transmite Societatea Română de Alergologie.