Evenimentul Zilei > Economie > Creşte inflaţia. Se scumpesc alimentele
Creşte inflaţia. Se scumpesc alimentele

Creşte inflaţia. Se scumpesc alimentele

Rata anuală a inflaţiei a reintrat în teritoriu pozitiv în prima lună a acestui an, în condiţiile în care preţurile de consum au crescut cu 0,1% comparativ cu luna ianuarie 2016, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,12% şi al ieftinirii celor nealimentare cu 0,24%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Legumele şi fructele s-au scumpit cel mai mult în prima lună a acestui an comparativ cu luna decembrie a anului trecut, iar cele mai semnificative ieftiniri au fost consemnate în cazul tarifelor de transport pe calea ferată, al combustibililor şi energiei electrice. 

Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS) , citate de Agerpres, preţurile legumelor şi conservelor de legume au urcat cu 5,82% în ianuarie, în timp ce pentru fructe proaspete preţurile au fost cu 4,36% mai mari.

Pe de altă parte, reduceri de tarife au fost consemnate în cazul transportului pe căile ferate, care s-a ieftinit cu 5,68%, al energiei (minus 2,79%) şi al combustibililor (minus 2,5%). 

De asemenea, în ianuarie 2017 tarifele serviciilor au scăzut cu 1,08%. "În luna ianuarie 2017, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu ianuarie 2016, este de 27,6% iar cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 60,6%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 11,8%", precizează INS.

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%.