Creşte efervescenţa pe piaţa construcţiilor. Cât de departe suntem de UN NOU BOOM imobiliar?
- Teodora Cimpoi
- 24 martie 2016, 15:04
Piața imobiliară locală a intrat din nou într-un ritm susţinut de creştere, iar cecerea ridicată se vede în preţuri, dar şi în multitudinea de proiecte anunţate pe toate sectoarele, rezidenţial sau nu. Creşterea economică a ţării, care anul acesta se preconizează a fi cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, a adus o efervescenţă a investiţiilor în acest domeniu.
Un indicator care reflectă atractivitatea în creştere a sectorului este că investiţiile străine directe (ISD) în sectorul construcțiilor și cel imobiliar - sectoare care înainte de 2009 au contribuit la ciclul de avânt economic rapid, urmat de recesiune - au crescut cu 138 % în 2014 (de la 271 de milioane euro în 2013 la 646 de milioane euro în 2014), potrivit informaţiilor din Raportul de ţară al Comisiei Europene, consultat de EVZ.
În timp ce sectorul construcțiilor și cel imobiliar au o pondere tot mai mare în investiţiile străine, în ultimii doi ani industria și-a pierdut ponderea care îi revenea în fluxurile de ISD.
În plus, după mai mulți ani de declin, creditele acordate gospodăriilor au revenit la rate de creștere pozitive în ianuarie 2015. În aceste condiţii, chiar şi reprezentanţii Comisiei Europene îşi pun problema cât de posibil este un nou boom imobiliar sau a unui boom bazat pe credite în România în perioada următoare.
Număr mare de proiecte pe toate sectoarele
“Investitori internaționali și dezvoltatori încearcă să acapareze tot mai mult din potențialul pieței, într-un timp cât mai scurt. Crești, te adaptezi sau dispari, acesta este spiritul actual al pieței imobiliare. Există un număr mare de proiecte anunțate pe toate sectoarele, iar lupta va fi câștigată de cel care se va alinia cel mai repede tendințelor și cerințelor pieței”, susţine Ilinca Păun, Managing Director Colliers International România, citat de Agerpres.
Potrivit companiei imobiliare, situația macroeconomică favorabilă susține sentimentul pozitiv al pieței imobiliare. Creșterea salariilor cu 8,4% și a consumului cu 4,7%, comparativ cu 2014, s-au reflectat în performanțe mai bune pentru retaileri. Astfel, pentru 2016, sunt anunțate livrări noi de centre comerciale atât în București, cât și în orașele mari din țară.
Un alt argument pentru investiţii: România oferă încă un nivel atractiv al randamentelor, în comparaţie cu ţările din regiune, potrivit companiei imobiliare.
Dobânzile mai mici încurajează din nou creditele
Un boom al creditelor a susținut rate nesustenabil de ridicate ale creșterii PIB-ului în România în perioada 2001-2008. După mai mulți ani de declin, creditele acordate gospodăriilor au revenit la rate de creștere pozitive în 2015. Progresele înregistrate în curățarea bilanțului băncilor, combinate cu rate mai scăzute ale dobânzilor, au dus la redresarea treptată a împrumuturilor pentru gospodării. Creditele acordate gospodăriilor au revenit la rate de creștere pozitive începând cu luna ianuarie 2015, susţine Comisia Europeană.
"Totuşi, creșterea modestă a creditelor este un argument împotriva apariției unui boom bazat pe credite pe termen scurt. Atât creditele pentru gospodării, cât și cele pentru societățile nefinanciare rămân cu mult sub nivelurile din perioada anterioară crizei. Se așteaptă ca facilitarea accesului la finanțare să susțină o creștere a consumului în 2016 și în anii următori, însă pe termen scurt este puțin probabilă apariția unui boom bazat pe credite", se mai arată în raportul citat.