Ministerul Muncii anunță măsuri de sprijin pentru ucenici, angajații peste 50 de ani și creșterea salariului minim

Bani.Sursă: Dreamstime.com

Noi măsuri de sprijin pentru angajații din mediul privat de muncă! Guvernul României urmează să ia o serie de decizii prin care va avea loc majorarea salariilor lucrătorilor români, ca parte a unui proiect prin care se asigură creșterea calității vieților angajaților. Anunțul a fost făcut de către ministrul Muncii, Marius Budăi, aflat la o ședință a Organizației Internaționale a Muncii de la Geneva.

Salariile angajaților români urmează să crească, a promis șeful Ministerului Muncii, Marius Budăi, după ce a participat la o ședință a Organizației Internaționale a Muncii de la Geneva, la care au luat parte și reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor. Guvernul ia în calcul introducerea, până la finalul 2022, a Legii dialogului social între angajat și angajator.

Urmează majorarea salariilor angajaților din privat

În urma implementării Legii dialogului social, care asigură dialogul sincer și transparent între angajator și angajat (și invers), Guvernul va veni cu o serie de măsuri de sprijin pentru lucrătorii din mediul privat, astfel încât să poată avea loc majorarea salariilor acestora.

Întrebat care vor fi măsurile de sprijin ce vor fi aplicate salariaților, Marius Budăi a făcut referire la ucenicie, încurajarea angajării muncitorilor de peste 50 de ani, sprijinirea angajaților cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, acordarea de granturi pentru mediul privat și la măsurile de creștere a salariului minim cu o fiscalizare mai mică.

„Suntem într-o situație delicată și trebuie să luăm măsuri echilibrate, să (fim atenția ca) din dorința de a face mai bine, să nu stricăm”, s-a exprimat șeful Ministerului Muncii, Marius Budăi, într-o intervenție televizată la Digi24.

Ce se întâmplă cu veniturile bugetarilor

În altă ordine de idei, la finalul lunii mai 2022, Camera Deputaților a votat un proiect de lege prin care s-a decis majorarea salariilor pentru funcționarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii.

De asemenea, angajații români care lucrează cu fonduri externe rambursabile vor avea un salariu mai mare cu 50%.

Pe lângă angajații din aparatele de lucru din Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, și salariul de bază al angajaților din Ministerul Sănătății va fi majorat cu peste 25%.

O altă inițiativă legislativă adoptată de Camera Deputaților în aceeași ședință stabilește ca venitul brut obținut din salariile de bază, solde și indemnizații de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice să se majoreze cu o pătrime din diferența de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017, de la 1 iulie.