Evenimentul Zilei > Economie > Creditul în lei se va scumpi şi mai mult
Creditul în lei se va scumpi şi mai mult

Creditul în lei se va scumpi şi mai mult

Dobânda de politică monetară a fost majorată ieri de BNR de la 9% la 9,5%. Dobânzile la depozitele şi creditele în lei vor urma trendul acesteia. Unul dintre efecte: românii ar putea prefera şi mai mult împrumuturile în valută, deoarece acestea au dobânzi mai mici.

Dobânda de politică monetară a fost majorată ieri de la 9% la 9,5%. Dobânzile la depozitele şi creditele în lei vor urma trendul acesteia. Unii analişti au anticipat mişcarea băncii centrale. La fel şi unele bănci. Chiar ieri, Bancpost a anunţat decizia de a mări dobânzile la depozitele în lei. Potrivit preşedintelui executiv al băncii, Mihail Bogza, decizia era luată înainte ca BNR să anunţe că a decis mărirea dobânzii, banca anticipând această mişcare.

Leul, şi mai puţin atractiv


Cei care se împrumută vor prefera şi mai mult împrumuturile în valută.

„Ultima decizie de politică monetară favorizează o astfel de mişcare. Decizia ar putea avantaja creditarea în valută în pofida creditării în moneda naţională“, afirmă economistul-şef al BRD, Florian Libocor. O opinie similară o are şi şeful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. „Există riscul să meargă şi mai mult pe valută“, spune el referindu-se la cei care iau credite. El explică faptul că dobânzile la valută au crescut mai lent decât cele percepute la moneda naţională, iar ultimele statistici disponibile arată o accelerare a creditului în valută.

În schimb, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, afirmă că „persoanele fizice se vor gândi probabil de două-trei ori în ce valută să ia creditul“, făcând referire la volatilitatea cursului de schimb. „Nu este exclus ca la următoarea şedinţă (n.r. – a BNR) să vedem noi măsuri împotriva creditelor în valută“, afirmă însă Anghel.

În acelaşi timp, economistul-şef al UniCredit Ţiriac, Rozalia Pal, spune că „dacă luăm în considerare doar scumpirea creditelor în lei, aceasta are ca efect o reorientare către creditele în valută“. Ea subliniază că şi împrumuturile în valută devin mai scumpe, din cauza deprecierii leului şi a creşterii costului de lichiditate pe pieţele financiare internaţionale, care se traduce prin mărirea dobânzilor. Astfel, s-ar putea să nu se schimbe în mod semnificativ costurile creditării în lei relativ cu cele în valută. Pe de altă parte, decizia de ieri a BNR este interpretată de Libocor ca fiind un semnal al deteriorării semnificative a aşteptărilor inflaţioniste.

„În acest context, proiecţiile de inflaţie pentru acest an trec de 7%“, spune economistul-şef al BRD, adăugând că este posibil să asistăm la încă o majorare a dobânzii în acest an.