Dobânda de politică monetară a fost majorată ieri de BNR de la 9% la 9,5%. Dobânzile la depozitele şi creditele în lei vor urma trendul acesteia. Unul dintre efecte: românii ar putea prefera şi mai mult împrumuturile în valută, deoarece acestea au dobânzi mai mici.
Dobânda de politică monetară a fost majorată ieri de la 9% la 9,5%. Dobânzile la depozitele şi creditele în lei vor urma trendul acesteia. Unii analişti au anticipat mişcarea băncii centrale. La fel şi unele bănci. Chiar ieri, Bancpost a anunţat decizia de a mări dobânzile la depozitele în lei. Potrivit preşedintelui executiv al băncii, Mihail Bogza, decizia era luată înainte ca BNR să anunţe că a decis mărirea dobânzii, banca anticipând această mişcare. Leul, şi mai puţin atractiv Cei care se împrumută vor prefera şi mai mult împrumuturile în valută.
„Ultima decizie de politică monetară favorizează o astfel de mişcare. Decizia ar putea avantaja creditarea în valută în pofida creditării în moneda naţională“, afirmă economistul-şef al BRD, Florian Libocor. O opinie similară o are şi şeful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. „Există riscul să meargă şi mai mult pe valută“, spune el referindu-se la cei care iau credite. El explică faptul că dobânzile la valută au crescut mai lent decât cele percepute la moneda naţională, iar ultimele statistici disponibile arată o accelerare a creditului în valută.
În schimb, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, afirmă că „persoanele fizice se vor gândi probabil de două-trei ori în ce valută să ia creditul“, făcând referire la volatilitatea cursului de schimb. „Nu este exclus ca la următoarea şedinţă (n.r. - a BNR) să vedem noi măsuri împotriva creditelor în valută“, afirmă însă Anghel.
În acelaşi timp, economistul-şef al UniCredit Ţiriac, Rozalia Pal, spune că „dacă luăm în considerare doar scumpirea creditelor în lei, aceasta are ca efect o reorientare către creditele în valută“. Ea subliniază că şi împrumuturile în valută devin mai scumpe, din cauza deprecierii leului şi a creşterii costului de lichiditate pe pieţele financiare internaţionale, care se traduce prin mărirea dobânzilor. Astfel, s-ar putea să nu se schimbe în mod semnificativ costurile creditării în lei relativ cu cele în valută. Pe de altă parte, decizia de ieri a BNR este interpretată de Libocor ca fiind un semnal al deteriorării semnificative a aşteptărilor inflaţioniste.
„În acest context, proiecţiile de inflaţie pentru acest an trec de 7%“, spune economistul-şef al BRD, adăugând că este posibil să asistăm la încă o majorare a dobânzii în acest an.