Creditul fara avans, un dezavantaj?

Creditul fara avans, un dezavantaj?

Creditele imobiliare pentru persoanele fizice ar putea fi contractate fara avansul de 25% impus de banci in prezent.

Cei care isi doresc sa cumpere o casa trebuie sa stie insa ca aceasta schimbare nu este neaparat si avantajoasa. Printr-un nou proiect al Bancii Nationale a Romaniei, care reglementeaza creditele destinate persoanelor fizice, cei care doresc sa se imprumute la banca ar putea face acest lucru fara sa plateasca un avans. Este insa acest lucru in beneficiul lor sau nu?

Avantajul, determinat de situatia clientului "Pentru client este avantajos in sensul ca poate lua creditul mai usor, insa in ceea ce priveste suma si termenul de rambursare, nu este. Bineinteles ca, in aceste conditii, bancile vor incerca sa gaseasca o solutie, in functie si de veniturile clientului.

Povara datoriei este mare din cauza duratei de rambursare a creditului, la care se adauga si rata dobanzii. Totusi, e bine ca se lasa la latitudinea bancii si a clientului. Banca va determina daca clientul poate sau nu sa duca "povara” creditului.

In orice caz, depinde de situatia clientului daca un credit fara avans ii este avantajos sau nu. Daca el nu are avansul si totusi vrea sa obtina creditul cu care sa-si cumpere o casa, il costa in timp”, este de parere analistul economic Bogdan Baltazar. Cei care nu au banii necesari pentru a plati avansul considera insa ca eliminarea acestuia este binevenita.

"Vreau sa-mi iau un credit pentru o casa si mi se pare mai convenabil sa nu dau avansul de 25%. As prefera aceasta varianta, chiar daca s-ar pune problema sa platesc rate lunare mai mari sau pe mai multi ani decat sa dau acum un avans de 20.000 de euro pe care nu-i am”, spune Raluca, o tanara de 26 de ani din Bucuresti.

Banca Comerciala Romana ofera creditul "Camin Extra/Super BCR”, destinat cumpararii, construirii de locuinte si achizitionarii de terenuri aflate in intravilan construibil, scos din circuitul agricol, pentru constructii, amenajari, modernizari sau reparatii de locuinte, cu un termen de rambursare de maximum 30 de ani.

De la Bancpost se poate contracta "Imprumutul pentru locuinte”, de care pot beneficia numai persoanele fizice rezidente. Valoarea minima a creditului este de 3.000 de euro sau 10.500 de lei, iar cea maxima nu este limitata, fiind dependenta doar de capacitatea de rambursare a clientului.

Perioada de creditare este cuprinsa intre 5 si 35 de ani. Raiffeisen Bank ofera creditul imobiliar "Casa Ta”, destinat cumpararii, constructiei, extinderii, modernizarii de locuinte sau achizitionarii de terenuri. Imprumutul poate fi rambursat in 3 pana la 25 de ani, iar valoarea acestuia variaza intre 5.000 si 200.000 de euro sau echivalentul in lei, dolari americani ori franci elvetieni.

O noua decizie a BNR Conform unei decizii recente a Consiliului de Administratie al BNR, limita unei rate lunare pentru un credit bancar ar putea urca pana la valoarea de 60-70% din venitul celui care a solicitat imprumutul. Declaratia a fost facuta ieri de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la Realitatea TV.

ACTE NECESARE

> Cerere de credit (formular tip).

> Copie actul de identitate pentru solicitant si pentru coplatitor(i).

> Copie dupa certificatul de casatorie sau hotararea de divort.

> Adeverinta de salariu pentru solicitant si, daca este cazul, pentru coplatitor(i).

> Cartea de munca (primele si ultimele doua pagini) sau contractul individual de munca cu viza DGMPS sau registrul general de evidenta a salariatilor.

> Talon de pensie (original sau copie) ori decizie de pensionare, daca este cazul.

> In functie de caracteristicile creditului si de destinatie, acestor documente li se adauga alte cateva, specifice.

Ne puteți urmări și pe Google News