Creditele online, produse financiare la îndemâna ta

Creditele online, produse financiare la îndemâna taSursa foto: pixabay.com

Situațiile neprevăzute fac parte din viața noastră de zi cu zi și pot da rapid peste cap planurile sau bugetul familiei.

În lipsa unor bani puși de-o parte (“pentru zile negre”) sau ajutor din partea familiei sau a prietenilor care să acopere eventualele cheltuieli neprevăzute, poți apela la un credit IFN doar cu buletinul, obținut 100% online, din confortul casei tale. Dacă ai acces la internet, banii sunt ca și ai tăi!

Ce sunt creditele online și cine le oferă?

Creditele online sunt produse financiare ce se pot accesa rapid, de multe ori în doar câteva minute, de către persoanele fizice sau juridice. Ele pot fi acordate de către bănci sau de instituțiile financiare nebancare (IFN). Aceste IFN-uri acordă împrumuturi 100% legal, fiind reglementate de legea 93/2003 și atent supravegheate de Banca Națională a României (BNR). Atât băncile cât și IFN-urile au produse ce pot fi solicitate online și asigură o ofertă diversificată, astfel încât tu să poți alege instituția și creditul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Cum diferă un credit IFN de unul bancar?

Creditele nebacare, adică cele oferite de instituțiile financiare nebancare, sunt mult mai accesibile pentru că solicită un număr redus de documente iar cerințele de eligibilitate sunt mult mai flexibile, comparativ cu cele practicate de instituțiile bancare.

Mai mult decât atât, persoanele care figurează în biroul de credit cu istoric de creditare negativ, au șanse mai mari să primească un credit de la o instituție financiară nebancară, decât de la o bancă.

Pentru un credit IFN vei putea aplica doar cu o poză a buletinul și o poză selfie prin care să confirmi identitatea solicitantului, în schimb ce instituțiile bancare cer o serie suplimentară de documente care să asigure capacitatea ta de a returna la timp creditul sau ratele negociate.

Dacă ești angajat de curând, este posibil ca banca să nu îți aprobe creditul pe motiv că nu ai vechime suficientă. În cazul creditelor nebancare, ai nevoie de minim 3 luni vechime la ultimul loc de muncă (aceasta este vechimea minimă solicitată de unele instituții financiare nebancară care pot acorda un credit de nevoi personale de până la 10.000 lei și o perioadă de rambursare de până la 60 de luni).

Analiza, aprobarea și transferul banilor în cazul unui credit online obținut de la un IFN ar putea fi mult mai scurt pentru că presupune o analiză mai rapidă, o interacțiune redusă și un proces de aprobare mult simplificat, ceea ce poate conduce la primirea creditului într-un timp „record”, uneori de doar câteva minute.

Cine poate obține un credit online cu buletinul?

Dacă ai reședința în România și deții un act de identitate valabil (buletin), poți aplica pentru un credit online pe platforma instituției creditoare. La unele instituții financiare nebancare care oferă credit online poți aplica pentru un credit la orice oră, în orice zi, inclusiv în weekend sau zilele nelucrătoare pentru că procesul de aplicare este automatizat.

Pentru a fi eligibil pentru un astfel de credit trebuie să îndeplinești cumulativ următoarele condiții:

  • Să ai vârsta cuprinsă între 20 și 75 de ani. (Majoritatea IFN-urilor acordă credite și pensionarilor care îndeplinesc condițiile de creditare);
  • Să ai venituri declarate la ANAF de minim 1500 lei/ lună;
  • Să ai cartea de identitate valabilă (buletinul);
  • Vechimea la ultimul loc de muncă să fie de minim 3 luni;

Chiar dacă IFN-urile au condiții de creditare mai relaxate, nu chiar oricine va putea primi un credit. Dacă nu ai venituri, dacă istoricul tău de creditare prezintă anumite semne considerate a fi “cu risc crescut” pentru instituția creditoare sau dacă ai poprire pe conturi, sunt șanse minime să poți obține un credit de la vreo instituție financiară nebancară.

Pentru a obține creditul, veniturile persoanelor care aplică, trebuie să fie înregistrate la ANAF, astfel ca în urma interogării veniturilor, sistemul cofirmă dacă acestea îndeplinesc condiția minimă a veniturilor pentru ultimele 3 luni.

Care este suma maximă și pe ce perioadă se poate contracta un credit?

În funcție de tipul de credit ales (există mai multe tipuri de credit), poți primi fără garanții sau girant, o sumă de maxim 10.000 lei și o perioadă de rambursare de 60 de luni. Tu alegi suma și perioada de rambursare, astfel încât să îți fie ușor să îl returnezi sau să achiți ratele lunare. Pentru asta te poți folosi de simulatorul / calculatorul de credit care ar trebuie să se regăsească la vedere pe platforma instituției creditoare și care să îți ofere toate informațiile despre viitorul tău credit, astfel încât tu să poți lua o decizie de creditare responsabilă.

Cum alegi creditul potrivit nevoilor tale?

Oferta de credite nebancare este foarte diversificată și poate părea dificil să găsești sau să alegi creditul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Așadar, dincolo de suma pe care dorești să o împrumuți (fiecare instituție are o limită minim și maximă privind suma ce poate fi creditată) și perioada de rambursare (de asemenea diferă de la o instituție la alta), te poți uita la costuri și comisioanele suplimentare. Caută un IFN care nu are taxe de anliză dosar sau alte comisioane ascunse, de preferat să fie totul la vedere.

Transparența ar putea fi un criteriu destul de solid pentru a diferenția ofertele instituțiilor creditoare. Caută o instituție care oferă cât mai multe informații despre viitorul tău credit înainte de a-ți solicita date personale sau alte documente justificative.

Numărul de documente solicitate, vechimea și timpul de aprobare sau transferul banilor ar putea fi considerate relevante pentru unii dintre clienți.

 

Ne puteți urmări și pe Google News