Creditele obișnuite devin mai avantajoase decât „Prima casă”
- Raluca Florescu
- 3 februarie 2015, 00:00
Creditele imobiliare au aproape aceleași dobânzi cu cele din programul guvernamental, relansat ieri. În plus, se acordă mai ușor, iar procedura de executare silită este mai greoaie.
În timp ce creditele „Prima casă” au avantajul unui avans mic, împrumuturile obișnuite se acordă repede și nu au o sumă maximă. La „Prima casă”, creditul este de cel mult 57.000 de euro, echivalent lei, pentru achiziția de locuințe.
Avans
Dacă cel mai mic avans pentru creditele imobiliare din afara programului guvernamental este de 15 -20%, în cazul împrumuturilor „Prima casă” nivelul este de numai 5%, la care se adaugă un depozit format din contravaloarea a trei rate. Chiar și așa, avansul nu urcă la mai mult de 5-7% din valoarea locuinței.
Costuri mai mici
Costurile celor două tipuri de credite sunt apropiate.
Un credit obișnuit poate ajunge în final chiar mai ieftin decât unul „Prima casă” dacă banca va scădea clientului dobânda, pe perioada derulării, pentru că a fost bun-platnic. În schimb, marja de manevră pentru scăderea costurilor este redusă la „Prima casă”, mai ales că aici intervine și un comision de aproape 0,5% din credit, aplicat de stat, care nu poate fi modificat.
Timp de acordare
Acordarea creditului „Prima casă” depinde de aprobarea băncii, dar și a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. De aceea, pentru un împrumut „Prima casă” trebuie să așteptați mai mult. Cine aplică pentru un credit garantat de stat când fondurile sunt aproape consumate, poate avea surpriza ca bancă să rămână fără bani. „Riscul este de a pierde avansul pentru casă. De regulă, vânzătorul și cumpărătorul încheie un precontract la notar, cumpărătorul plătind un avans și angajându- se să achite și restul de bani, prin credit, într-o anumită perioadă de timp. Dacă creditul întârzie, atunci avansul se pierde”, a explicat, pentru EVZ, un consultant de credite. În timp ce un credit obișnuit este aprobat în unadouă dăptămâni, cele „Prima casă” pot depăși o lună ca perioadă de acordare.
Executarea silită
Pentru că beneficiază de garanția statului, creditele „Prima casă” sunt supuse unei proceduri stricte de executare silită. După trei luni de neplată, statul plătește băncii 50% din valoarea creditului, iar imobilul este executat. În schimb, în cazul creditelor obișnuite, băncile tărăgănează destul de mult executarea, ceea ce dă clientului posibilitatea de a-și reveni și de a relua plata.
„Prima Casă”, faza 2015
A șaptea fază a programului „Prima casă” a debutat ieri. Condițiile programului rămân neschimbate, ca și comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garanții de către FNGCIMM - 0,49% pe an, aplicat la soldul finanțării. Valoarea garanțiilor este de 2,63 miliarde de lei.