Credite garantate de stat, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, pentru familiile tinere. Instituția condusăd de Natalia Intotero a suplimentat plafonul alocat programului de creditare cu 45 milioane de lei.
Ministerul a dat curs numeroaselor solicitări și a suplimentat plafonul alocat programului guvernamental FamilyStart. Astfel, mai multe familii tinere vor avea acces la creditele subvenționate de stat.
Credite de stat pentru familii tinere
Decizia de majorare a plafonului de garantare a fost adoptată în urma unei întâlniri de lucru la sediul ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Reprezentanții instituției s-au întâlnit cu oficialii băncilor înscrise în ediția din 2024 a programului. Cu acest prilej a fost prezentat și ordinul prin care se suplimentează plafonului alocat programului de credite FamilyStart.
„Fondul Român de Contragarantare (FRC) va aloca corespunzător plafonul suplimentar aprobat, încheind acte adiționale la convențiile de garantare existente, în baza solicitărilor care îi vor fi transmise de către bănci, după validarea Ministerului Finanțelor și aprobarea Consiliului de Supraveghere al FRC.
Conform ordinului comun al Ministerului Finanțelor și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șansenr.6.196/25.141 publicat în Monitorul Oficial nr.988 din 2 octombrie 2024, plafonul de garanții suplimentat pentru FamilyStart poate fi utilizat până la 31.12.2024”, se arată într-un comunicat de presă.
Pentru anul 2025, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse își propune majorarea plafoanelor alocate la 500 milioane lei pentru programul FamilyStart. Până la 30 septembrie 2024, numărul de beneficiari ai programului de credite FamilyStart a fost de 2.595. Valoarea garanțiilor de stat acordate de FRC s-a ridicat la 234.076.984,80 lei.
Mai multe bănci nu au consumat plafonul alocat
Potrivit sursei citate, în prezent mai există plafoane de garanții neutilizate în valoare totală de aproximativ 10 milioane lei. Sumele sunt repartizate mai multor bănci cooperatiste, pentru credite, după cum urmează:
- Banca Centrală Cooperatistă Credit Coop;
- Banca Cooperatistă Băimăreana Baia Mare;
- Banca Cooperatistă Euro Coop Sfântul Gheorghe;
- Banca Cooperatistă Muntenia Pitești;
- Banca Cooperatistă Mihai Viteazu Târgoviște;
- Banca Cooperatistă Delta Coop Tulcea;
- Banca Cooperatistă Putna Focșani;
- Banca Cooperatistă Tisa Sighetu Marmației;
- Banca Cooperatistă Istrița Buzău;
- Banca Cooperatistă Ajutorul Rm. Vâlcea;
- Banca Cooperatistă Unirea Brașov;
- Banca Cooperatistă Record Călărași;
- Banca Cooperatistă Victoria București;
- Banca Cooperatistă Izvoru Stei;
- Banca Cooperatistă 8 Martie Codlea;
- Banca Cooperatistă Alfa Târnăveni;
- Banca Cooperatistă Albina Slatina;
- Banca Cooperatistă Stejarul Marghita;
- Banca Cooperatistă Dacia Oradea.
Zece zile pentru cererile de suplimentare pentru credite
Fondul Român de Contragarantare a anunțat băncile că au un termen de 10 zile, conform normelor, să solicite suplimentarea fondurilor. FRC stabilește cota care se atribuie fiecărei bănci, pentru credite FamilyStart. Apoi, potrivit procedurii, sunt validate alocările cu Ministerul de Finanțe, iar apoi este convocat Consiliul de Supraveghere.
Consiliul de Supraveghere aprobă actele adiționale cu băncile băncile. Drept urmare, dacă lucrurile merg bine, începând cu a doua jumătate a lunii octombrie băncile pot acorda aceste credite.
„Suma maximă care poate fi împrumutată este de 150.000 de lei, iar vârsta solicitanților eligibili este de 45 de ani neîmpliniți. Creditul este garantat de stat în proporție de 80%, iar venitul net lunar pe membru de familie trebuie să fie de până la 6.000 de lei, respectiv pentru familiile monoparentale venitul net lunar pe membru de familie să fie de până la 7.500 de lei. Dobânda în acest program este subvenționată 75% de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”, se mai arată în comunicat.