Credit de la bancă sau de la dezvoltator?

Credit de la bancă sau de la dezvoltator?

În încercarea de a dezgheţa piaţa imobiliara, o parte a dezvoltatorilor a recurs la sisteme de finanţare proprii a clienţilor.

Spre deosebire de contractarea unui împrumut de la o instituţie financiară, creditul luat direct de la dezvoltator este scutit de comisionul de acordare sau de cel de analiză a dosarului.  

De exemplu, dacă valoarea unui apartament de două camere este de 80.000 euro,  proprietarul percepe o dobândă de 40.000 de euro pentru o perioadă de creditare de 20 de ani.

Consultanţii imobiliari spun că, în acest moment, dobânda este una avantajoasă comparativ cu cea bancară.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care o persoană ar apela la un credit imobiliar pentru 80.000 euro, cu un avans de 20.000 pe o perioada de creditare de 20 ani, va înapoia băncii, în afară de suma iniţială, alţi aproximativ 100.000 euro, fără a lua în calcul comisionul de analiză pentru dosar sau cel de rambursare anticipată.

Fără dosar de solvabilitate

Mai mult, consultanţii Eurometropola spun că dezvoltatorii nu solicită, ca în cazul băncilor, un întreg dosar de documente care să ateste solvablilitea clientului, ci doar semnarea unui contract.

Cu toate acestea, posibilii cumpărători se arată sceptici, întrebându-se care este avantajul dezvoltatorului şi dacă nu cumva contractul cuprinde clauze ascunse.

Preţul nu se negociază

“Notorietatea dezvoltatorului joacă un rol important în credibilitatea pe care o conferă potenţialilor clienţi, însă aceasta nu este suficientă pentru a oferi garanţii unui cumpărător debusolat de schimbările economico-financiare care se petrec de la o zi la alta”, susţin consultanţii imobiliari ai Eurometropola.

Dezvoltatorii recurg la această modalitate de vânzarea cu scopul de a obţine bani pentru finanţarea proiectelor deja începute.  

Pe de altă parte, dacă în cazul cumpărării unei locuinţe printr-o altă modalitate de plată, cumpărătorul poate negocia preţul, în cazul finanţării de către dezvoltator, acesta un este dispus să scadă din preţul iniţial.

Aceştia spun că “o astfel de finanţare nu este menită să ofere profit şi tocmai de aceea preţul nici nu este negociabil, fiind doar o formulă de atragere a cash-flow-ului necesar acestui proiect”.

Credeţi că un credit accesat de la dezvoltator este mai avantajos decât unul de la bancă?