Crăciunul și Revelionul la munte. Mii de euro doar pentru cazare

Crăciunul și Revelionul la munte. Mii de euro doar pentru cazare La munte. Sursa foto. Pixabay

Crăciunul și Revelionul la munte a devenit cu adevărat un lux. Operatorii de turism au crescut preturile la hoteluri, restaurante şi permise de schi. Sumele sunt cu adevărat mari faţă de anul precedent.

Crăciunul și Revelionul petrecut la munte costă mult mai mult faţă de anul trecut. Așadar, cei își planifică să petreacă aceste sărbători în stațiunile de schi din Alpii Italieni să se pregătească financiar.

Potrivit noilor raporte, creșterea medie a prețurilor pentru cazare este de 10%, afectând în special hotelurile și pensiunile din regiune. Această creștere uriașă vine după un an în care prețurile la energie au crescut de trei ori mai mult faţă de acum. Iar inflația de două cifre este o altă cauză.

Crăciunul și Revelionul. La o cabană de lux poate costa 58.475 de euro

O săptămână de schi în pitorescul Ortisei, în perioada 30 decembrie - 6 ianuarie, într-o cabană de lux poate ajunge la 58.475 de euro. Este de aproape trei ori mai mult decât câștigul anual al unui italian mediu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Snowboarding, Statiune De Schi, Pante

Crăciunul și Revelionul la munte. Sursa foto. Pixabay

O familie de patru persoane poate cheltui cel puțin 3.000 de euro numai pentru cazare. Media generală arată o creștere de două cifre în comparație cu anul trecut, când creșterile medii se situau între 10% și 20%.

Preţurile la hoteluri și pensiuni

Asociația Assoutenti a analizat prețurile pentru diverse unități de cazare, de la hoteluri de lux până la pensiuni mai accesibile. Datele colectate arată o variație semnificativă în funcție de locație și standardul de cazare.

În Ortisei, de exemplu, intervalul prețurilor pentru o cameră dublă variază acum între 1.740 și 58.475 de euro. În comparație cu 1.600 - 6.800 de euro anul trecut.

La Cortina d'Ampezzo, bugetul a crescut de la 2.200 - 14.170 de euro în 2022 la 2.715 - 41.497 de euro în acest an.

În Apeninii Abruzzilor, la Roccaraso, prețurile variază între 1.149 și 3.667 de euro pentru săptămâna de Anul Nou. Fără a lua în considerare ofertele flash. Aceste prețuri se încadrează într-un trend general de creștere a costurilor pentru vacanțele de schi. Aici intră chiar și stațiunile mai accesibile.

Schi, Zăpadă, Iarnă, Rece, Snowboarding

Sursa foto: Pixabay

Crăciunul și Revelionul: Prețurile la ski pass

Creșterea prețurilor nu se oprește la cazare. Ski pass-urile au suferit, de asemenea, ajustări semnificative. Abonamentul pentru sezonul Dolomiti Superski va costa acum 925 de euro. Este în creștere cu 6,3% față de acum doi ani.

Biletul de o zi poate crește cu 19,4%, ajungând la 80 de euro. În Valle d'Aosta, un abonament de sezon costă acum 1.370 de euro de persoană. Este o creștere de 16,1% în doi ani, mai spune agentia.

Iarna, Munți, Zăpadă, Vizualizare

La munte. Sursa foto: Pixabay

Impactul asupra iubitorilor de munte

Furio Truzzi, președintele Assoutenti, subliniază că operatorii de schi nu pot justifica aceste creșteri semnificative. Ei spun că tarifele ar fi trebuit să scadă în toate sectoarele legate de munte,. Dimpotrivă, tendința de creștere a continuat nestingherită.

Cu toate acestea, această creștere substanțială a costurilor ridica îngrijorări cu privire la accesibilitatea vacanțelor de schi. Un număr în creștere de turişti nu-şi permit să plătească tarifele ale ski pass-urilor și hotelurilor. Aşa că vor fi nevoiţi să renunțe la vacanțele la schi. avertizează Truzzi.

Alternativa. în afara orauşlui tău sau acasă

O excursie de cateva zile in afara orasului rămâne cea mai accesibilă soluție. Dar nu scapă de prețurile mari la combustibil. Și dacă în schimb petreci Crăciunul și Revelionul acasă, nu există nicio speranță că scapi de cheltuieli. Toate alimentele s-au scumpit faţă de anul trecut. Dulciurile cu 37%, cu 40%  brazii de crăciun și decorațiunile. De asemenea panettone şi pandoro au prețuri mult mai mari.

Crăciunul și Revelionul devin, din păcate, un lux pentru majoritatea europenilor. Nu mai vorbim de România unde la acest capitol stă şi mai rău. Preturile înainte de sărbătorile de iarnă au explodat la toate produsele alimentare. Aşa că, magia de sărbători este umbrită de sărăcie.