Crăciunul pe stil vechi în Republica Moldova. Maia Sandu, mesaj alături de mama sa. Video

Crăciunul pe stil vechi în Republica Moldova. Maia Sandu, mesaj alături de mama sa. VideoSursa foto: Maia Sandu/Facebook

Creștinii ortodocși pe rit vechi din Republica Moldova sărbătoresc Nașterea Domnului. Cu acest prilej, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a transmis un mesaj video în care apare și mama sa.

Crăciunul pe stil vechi, Sărbătoarea Nașterii Domnului, este marcat de creștinii pe stil vechi din Republica Moldova pe 7 ianuarie.

Tradițional, creștinii merg la biserică, iar mai apoi se adună împreună cu familia la masa de sărbătoare pentru a marca Nașterea Domnului Iisus Hristos. În această zi, la fel ca în ziua de 25 decembrie, când a fost sărbătorit Crăciunul pe stil nou, colindătorii vin pe la casele oamenilor pentru a vesti Nașterea Domnului, iar gospodinele îi răsplătesc cu dulciuri, fructe sau bani.

Crăciunul, care face parte din cele 12 mari sărbători domnești sau împărătești, este precedat de un post de 40 de zile. Alături de moldoveni, mai sărbătoresc astăzi creștinii din Grecia, Federația Rusă, Bulgaria, Georgia, Muntenegru, Macedonia, Serbia și Etiopia.

A doua zi de Crăciun, pe 8 ianuarie, este prăznuit Soborul Născătoarei de Dumnezeu, iar pe 9 ianuarie se pomenește Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Crăciunul pe stil vechi. Maia Sandu, mesaj alături de mama sa

Cu prilejul sărbătoririi Crăciunului pe stil vechi, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a transmis un mesaj video în care apare alături de mama sa.

„Fie că sărbătoriți Crăciunul pe 25 decembrie, fie pe 7 ianuarie, vă doresc să aveți cât mai multe momente de liniște sufletească, de împlinire și încredere în viitor. Să avem grijă de cei din jur, să ne tratăm unii pe alții cu bunătate, să ne deschidem inimile spre bună înțelegere și solidaritate. Bucurați-vă unii de alții de Crăciun și cât mai des în noul an”, a transmis Maia Sandu.

Recomandări de la autorități

De Crăciunul pe stil vechi, peste 400 de salvatori şi pompieri vor fi la datorie. IGSU îndeamnă, în mod special, pe cei din biserici să respecte cu strictețe regulile de prevenire a incendiilor. Liliana Pușcașu, şef Direcţia Relaţii cu publicul, IGSU :

Trebuie să ţinem cont şi de lumânări. Acestea ar trebui amplasate într-un loc sigur, în exterior, într-o tavă metalică. Să optăm pentru biserici în care oamenii nu se îmbulzesc. O problemă ar fi şi sursele de încălzire, inclusiv în lăcaşele de cult. Trebuie să ne asigurăm că focul este stins în sobă, să nu fie nicio sursă de aprindere.

Câteva sute de poliţişti vor avea grijă de siguranţa cetăţenilor. E o perioadă în care infractorii profită şi comit mai multe furturi. „Părinţii să-şi supravegheze copiii, să le comunice acestora că nu este corect să discute cu persoane necunoscute”, a transmis Ana Chiselița, ofiţer de presă la INSP.

În caz că pornesc la drum, conducătorii auto sunt îndemnaţi să verifice starea tehnică a mijlocului de transport, la fel să cupleze centura de siguranţă. Dacă conducătorul auto a servit băuturi alcoolice sua alte substanţe, este interzis să se deplaseze cu mijlocul de transport.

Medicii îndeamnă la consum rațional

Medicii susţin că, în această perioadă, a crescut cu 15 la sută numărul celor cu intoxicaţii alimentere şi alcoolice. Principalul sfat este consumul rațional. Tatiana Harghel, medic internist, Spitalul Clinic Municipal "Sfânta Treime" : „Spumantul este băutura mai solicitată. E de dorit să o folosim brută şi în cantităţi mici. În rest, băuturile alcoolice trebuie să fie folosite în combinaţie cu apă. Folosim carnea mai slabă, cum ar fi de curcan, de pui, peştele. Este important să combinăm carnea cu verdeţurile. Vorbim despre mâncarea dulce. Ne străduim să o înlocuim, pentru că în perioada de iarnă avem citrice”. În caz de urgenţe, cetăţenii sunt rugaţi să sune la Serviciul 112.