COVID face prăpăd. Efectele bolii pe care mulți le ignoră. După cât timp se resimt simptomele
- Iulia Moise
- 7 aprilie 2021, 13:06
Unul din trei pacienți infectați cu Covid este diagnosticat, la șase luni de la vindecare, cu anxietate, depresie sau alte probleme de sănătate mintală, potrivit unui studiu.
Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Oxford, unul din trei pacienți infectați cu Covid este diagnosticat, la șase luni de la vindecare, cu anxietate, depresie sau alte probleme de sănătate mintală.
Studiul, care a fost publicat în The Lancet Psychiatry, a analizat datele medicale a peste 200.000 de pacienți infectați cu Covid, dezvăluind impactul major pe care boala în are supra sănătății mintale.
Potrivit datelor, peste 30% dintre bolnavi, care au contactat o formă ușoară a bolii, s-au confruntat cu o problemă psihică. În ceea ce privește cazul pacienților care au contactat o formă gravă a bolii și au ajuns la Terapie Intensivă, 46% dintre aceștia s-au confruntat cu probleme psihice majore.
Anxietatea a fost diagnosticul cel mai frecvent (17%), urmat de tulburările de dispoziție, care au afectat aproximativ unul din șapte pacienți (13%). 6,6% dintre au consumat droguri în mod abuziv.
De asemenea, în cazul pacienților care au fost infectați cu COVID-19, riscul ca aceștia să se confrunte cu un accident cerebral a fost cu 50% mai mare decât în cazul celor care suferă alte infecții respiratorii, inclusiv gripa și sinuzita.
Oamenii de știință care au realizat studiul au precizat că problemele de sănătate mintală pot apărea și din cauza suferinței destul de mari la care sunt expuși cei care contactează virusul.
Cercetătorii au lansat un semnal de alarmă pentru cadrele medicale, sfătuindu-le să aibă pregătite resurse pentru a face față acestei situații alarmante.
„În opinia noastră, sănătatea mintală a pacienților este afectată de simplul fapt că aceștia sunt conștienți că se confruntă cu boala și că sunt expuși unor riscuri majore. Virusul nu are un efect direct asupra creierului”, a declarat profesorul Paul Harrison, psiholog la Universitatea Oxford și coordonatoarea acestui studiu, scrie DailyMail.
CITEȘTE ȘI Rusia declanșează războiul cu Europa și SUA? „O facem că putem!”. Planul teribil al lui Putin
CITEȘTE ȘI 4000 de morți în fiecare zi. Drama din mijlocul principalului focar de COVID-19 din lume