Evenimentul Zilei > Politica > Sondaj exploziv. Probleme pentru partidele de la putere. Cine îi suflă PNL-ului în ceafă
Sondaj exploziv. Probleme pentru partidele de la putere. Cine îi suflă PNL-ului în ceafă

Sondaj exploziv. Probleme pentru partidele de la putere. Cine îi suflă PNL-ului în ceafă

Conform unui sondaj de ultimă oră, efectuat la comands PSD și care nu a fost dat publicității, fiind doar de „uz intern”, percepția politică a românilor pare schimbată față de cea de la data alegerilor din decembrie 2020.

Social democrații încearcă să profite la maximum de greșelile de la guvernare pe tema pandemiei, dar și de bâlbâielile cu măsurile de relaxare și de eventualitatea că protestele să atingă puncte critice. PSD testează percepția publicului dacă ar fi să depună moțiune de cenzură în Parlament, afirmă aceleași surse din interior. Potrivit unor surse, sondajul a fost făcut prin liderul PSD, Vasile Dancu.

USR a ajuns în coasta liberalilor

Potrivit datelor prezentate, PNL a scăzut la 19% în ceea ce înseamnă intenția de vot – percepția pozitivă/negativă a electoratului (persoane peste 18 ani intervievate) , USR-Plus se situează la 12%, ceea ce reprezintă o prăbușire majoră, iar PSD a crescut la 32%. Surpriză majoră o reprezintă AUR, care a crescut la 18% și se află „în coasta” liberalilor. Interesantă e și creșterea UDMR la 7%. Restul până la 12% îl reprezintă cei indeciși.

Un indicator mai neobișnuit al sondajului a fost încrederea în guvern și în partidele de la guvernare care e de 31%, față de încrederea în partidele de opoziție de 38%. De remarcat că opinia publică nu are încredere nici în putere nici în opoziție, populația fiind împărțită, niciuna dintre părți neavând o cota de peste 50%, ceea ce arată că lucrurile nu evoluează cu sprijinul electoratului, scrie ziuanews.ro.

Încrederea în personalitățile politice

În ceea ce privește încrederea în personajele politice: Klaus Iohannis scade la 28%, Ludovic Orban ajunge la 18%, Florin Cîțu însă crește la 26% pe fondul pandemiei și în ciuda măsurilor de restricție, Dan Barna scade la 13%, Dacian Cioloș la 9%, George Simion e la 14%, în schimb Diana Șoșoaca ajunge la 23%, la fel în creștere, față de scorul partidului, este și Kelemen Hunor cu 10%. Marcel Ciolacu nu are nici el, în mod bizar față de scorul partidului, o prea mare încredere la electorat, fiind cotat la 22%.

Au mai fost „încercate” la încredere și câteva personaje politice cu mare notorietate care nu se află printre partidele parlamentare, sau se află în eșalonul doi al liderilor politici. Astfel, Traian Băsescu are 26%, Cristian Diaconescu – 24%, Rareș Bogdan – 27%, Victor Ponta – 12%, Călin Popescu Tăriceanu – 11%, Mihai Tudose – 19%, Sorin Grindeanu – 16% etc.