Efectul pandemiei de coronavirus, cu izolarea și închiderile frontierelor, s-a reflectat și în afluxul de migranți ilegali din Mediterana către Europa, după cum confirmă cifrele publicate de agenția Frontex.

Cifra de 47.250 de migranți înregistrați la frontierele Europei în primele șapte luni ale anului 2020 reprezintă cu 15% mai puțin decât cifra din aceeași perioadă a anului 2019.

Dar acest respiro a fost de scurtă durată, deoarece, după o scădere record a sosirilor în luna aprilie, fluxul a fost reluat în ultimele trei luni, crescând cu o treime în iulie față de iunie (+8,650 de persoane) și dublându-se în zonele mediteraneene centrale (Italia și Malta) și de vest (Spania).

Italia în continuare cea mai vizată

Italia rămâne principalul punct de intrare în UE: a primit 4.650 de migranți doar în luna iulie, mai mult decât dublu față de luna precedentă, în total 13.150 în primele 7 luni ale anului, adică +155% comparativ cu cifrele foarte scăzute înregistrate în 2019, potrivit Frontex.

Punct sensibil: această creștere se datorează în mare măsură migranților ilegali care au părăsit Tunisia.

O tendință confirmată de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite, care estimează că tunisienii reprezintă aproape 20% din numărul total de migranți care au ajuns în Europa din ianuarie.

Aproximativ 41,6% dintre migranții care au ajuns în Italia între august 2019 și iulie 2020 au părăsit Tunisia, conform datelor prezentate  în weekend de ministrul italian de interne, Luciana Lamorges.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE