COVID-19. Reguli noi! Când suni la 112. Orban, Nicușor Dan și șefa Ambulanței dau toate detaliile

COVID-19. Reguli noi! Când suni la 112. Orban, Nicușor Dan și șefa Ambulanței dau toate detaliile

Cum numărul de persoane infectate cu coronavirus crește tot mai mult în România, este bine ca fiecare persoană să știe ce are de făcut pentru a primi, pe de o parte, îngrijirile medicale de care are nevoie și, pe de altă parte, pentru a nu încălca nicio lege.

Întrebat ce trebuie să facă un pacient dacă medicul îi spune că e posibil să fie un caz de COVID-19, Ludovic Orban a răspuns: „Sună la 112. Dacă medicul de familie consideră că simptomele sunt specifice, sună la 112. De la 112 este preluat apelul și Ambulanța îl introduce între destinațiile unde trimite echipaje pentru recoltarea exudatului nasofaringian”.

Doar că lucrurile nu sunt atât de simple. Șefa Ambulanței, Alis Grasu, a explicat care sunt criteriile după care un pacient care sună la un 112 e introdus pe lista de așteptare pentru testare. „Acestea nu sunt urgențe. Sunt consultații la domiciliu, sunt acele cazuri care ar trebui să fie rezolvate, într-o stare de normalitate, de medicul de familie, și atunci aceste cazuri stau în așteptare. Numărul lor este foarte mare, dar se ajunge la toate aceste adrese, chiar dacă timpii de așteptare sunt mai mari”.

Ai grijă când suni la 112!

„Este bine să sune la 112 doar dacă, după consultarea medicului de familie, se constată că există într-adevăr simptome care să indice faptul că e posibil să fie infectaţi. În momentul de față, trebuie să recunoaștem că ne confruntăm cu o creștere foarte mare a apelurilor la 112. 112 este în general un serviciu de răspuns la urgențe, la situații care reclamă o intervenție imediată, și acum trebuie să știți că unul dintre motivele pentru care am venit împreună cu domnul primar general aici este să vedem și capacitatea de răspuns a Serviciului de Ambulanță datorată acestei creșteri foarte mare a apelurilor la 112 care sunt datorate COVID, situații care nu reclamă urgența.

Deci recomandarea mea către cetățeni este să apeleze la 112 doar atunci când într-adevăr, după ce medicul de familie, dacă nu-i dă altă soluție, îi recomandă să apeleze la serviciul de urgenţă”, a adăugat Ludovic Orban.

„Am crescut capacitatea de intervenție. De mâine dimineață vom avea 30 de echipaje care vor merge numai la aceste consultații și recoltări. Am crescut această capacitate de intervenție pe timp de zi, căci atunci este cel mai bun randament și oamenii răspund cu ușurință la adresă, și să sperăm că vom ajunge undeva la scurtarea timpului de așteptare pentru cei care prezintă semne și simptome și așteaptă și pe scară”, a completat Alis Grasu.

Personal luat de la școli

„Vreau să-i mulțumesc domnului primar general că a avut o reacție imediată și, practic, a detașat medici din rețeaua școlară, de la SSMB, 40 de medici, am înțeles că este vorba, care vor lucra pe aceste ambulanțe. Noi am încercat să creștem și numărul de angajați. Sigur, procedurile de angajare pentru personalul suplimentar sunt în curs de finalizare, tocmai pentru a face față acestei cereri sporite și pentru a reduce cât mai mult timpii de așteptare”, a mai spus Orban.

„S-a finalizat prima etapă, primele dosare au fost triate şi primii oameni au fost angajaţi. Vorbim de 70 de persoane din cei 141, care deja de mâine încep serviciul”, a completat și șefa Ambulanței.

Fără aplicații de monitorizare

„Ştiți că sistemele astea de monitorizare sunt sisteme care sunt foarte contestate. Ele au fost aplicate în unele țări, mai puține în Uniunea Europeană, țări din Uniunea Europeană. Asta ar presupune un acord din partea fiecărui pacient să-și instaleze aplicația respectivă, iar dacă o face, cetăţeanul vrea să-și instaleze aplicația respectivă, nu avem nicio posibilitate legală de a-i determina să o facă”, a spus premierul, întrebat dacă se va introduce, și în România, o aplicație de monitorizare a celor infectați și nespitalizați.

„Sistemul e simplu. Deci DSP emite ordinele fie de izolare, de carantinare la domiciliu, ele se duc la Evidența Populației, Ministerul de Interne are obligația de a verifica periodic respectarea deciziilor luate de direcțiile de dănătate publică, privitoare la carantinare, izolare, tratare în izolare”, a mai spus Orban.

Iar primarul Nicuşor Dan dan a adăugat: „La nivelul Bucureştiului asta este o funcţiune care chiar funcţionează. Adică, persoanele care sunt izolate, carantinate, sunt verificate de poliție o dată pe zi la diferite ore și este  chiar ceva care funcţionează”.

Ne puteți urmări și pe Google News