Potrivit specialiștilor, COVID poate provoca leziuni ale vaselor de sânge, care la rândul lor pot deteriora părți ale corpului, furnizate de vase, inclusiv țesutul asemănător unui burete, din penis.

Virusul poate afecta funcția erectilă

Ranjith Ramasamy, profesor asociat și director al programului de urologie reproductivă al Școlii de Medicină Miller din cadrul Universității din Miami, a condus studiul. El a spus că disfuncția erectilă „ar putea fi un efect advers al virusului”.

Studiul s-a axat pe patru bărbați cărora li s-au operat proteze peniene pentru disfuncție erectilă. Doi suferiseră cu COVID-19, iar doi nu. Toți aveau vârste cuprinse între 65 și 71 de ani și erau de etnie hispanică.

Perechea care a avut coronavirusul a fost infectată cu șase și opt luni înainte de observații, una fiind internată pentru virus, iar cealaltă nu. Niciunul dintre ei nu a avut antecedente de disfuncție erectilă.

Au fost observate rămășițe ale virusului în țesutul penisului celor doi bărbați COVID-pozitivi. Deteriorarea cauzată de COVID vaselor de sânge este cunoscută sub numele de disfuncție endotelială.

Dr. Ramasamy a spus: „În studiul nostru pilot, am constatat că bărbații care anterior nu se plângeau de ED [disfuncție erectilă] au dezvoltat ED destul de sever după apariția infecției cu COVID-19. Cercetările noastre arată că COVID-19 poate provoca disfuncții endoteliale pe scară largă în sistemele de organe dincolo de plămâni și rinichi. Disfuncția endotelială care se întâmplă din cauza COVID-19 poate pătrunde în celulele endoteliale și poate afecta multe organe, inclusiv penisul”.

Potențiale complicații post COVID-19

Eliyahu Kresch, un student la medicină care lucrează cu Dr. Ramasamy, a declarat: „Aceste ultime descoperiri sunt încă un alt motiv pentru care ar trebui să facem tot posibilul pentru a evita COVID-19”.

Lucrarea a sugerat: „Deocamdată, istoria COVID-19 ar trebui să fie inclusă în elaborarea ED și constatările pozitive ar trebui investigate în consecință. Pacienții ar trebui să fie conștienți de potențialele complicații ale ED post-COVID-19, titrează news.sky.com.