COVID-19. Crematoriul, sufocat de sicrie

Un crematoriu din Meissen, în Germania, nu mai face față afluxului de sicrie. Orașul se confruntă cu o creștere dramatică a numărului de morți de COVID-19.

Pe unele sicrie este aplicată mențiunea „risc de infecție”. Pe alte sicrie s-a înscris cu cretă „corona”. Pe altele, „fără serviciu mortuar”.

La crematoriul din Meissen, în fosta RDG (estul Germaniei), până la trei sicrie sunt stivuite unele peste altele în camera rezervată de obicei pentru apropiații defuncților.

Unele sicrie sunt depozitate pe culoare, în coridoarele în așteptarea incinerării. Crematoriul este sufocat de sicrie.

Orașul se confruntă cu o creștere dramatică a numărului de morți din cauza COVID-19, scrie Boursorama.

Saxonia, unde se află Meissen, este una dintre regiunile cele mai afectate de pandemie din Germania. După ce a fost relativ neatinsă de primul val, primăvara trecută.

Camerele frigorifice sunt pline

În trei decenii, Jörg Schaldach, directorul acestui crematoriu, nu a văzut niciodată atât de multe decese într-o perioadă atât de lungă.

„A început la jumătatea lunii noiembrie. Numărul continuă să crească”, a declarat el.

„Problema: camerele frigorifice funerare sunt pline. Suntem într-o stare de dezastru”, a adăugat Schaldach.

Conducerea nu a avut altă opțiune decât să folosească sala de ceremonie și de reculegere pentru a depune sicrie.

Băncile și scaunele pe care rudele stau de obicei au fost scoase pentru a face loc rândurilor de sicrie din lemn.

Multe sunt înconjurate cu o bandă de film transparent folosit pentru a-i sigila a doua oară pe cei uciși de COVID-19.

400 de sicrie incinerate pe săptămână

„La ora actuală, primim 400 de sicrie într-o săptămână pentru a fi incinerate”.„De  două ori peste numărul obișnuit în timpul iernii, potrivit lui Schaldach.

Un angajat al pompelor funebre, Matthias Möbius, așteaptă o oră în parcare pentru a primi undă verde să descarce un sicriu.

„În mod normal, durează doar 15 minute”, explică el. „În aceste zile, așteptăm o oră, o oră și jumătate”.

În spatele lui, alte trei vehicule funerare își așteaptă rândul.

Matthias Möbius spune că în cariera sa de douăzeci de ani, iarna aceasta este cea în care are „de departe” cea mai grea muncă.

Cuptoarele, la foc continuu

Pentru a face față, crematoriul din Meissen funcționează acum 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Cu două cuptoare și 60 de incinerări zilnice.

Personalul lucrează peste program și a renunțat la weekend. Pensionarii au fost chemați înapoi în ajutor.

Ingo Thöring, în vârstă de 76 de ani, fost angajat, este unul dintre ei. Vârsta sa în plasează în rândul populației de risc la COVID-19.

El îi însoțește pe legiști să verifice identitatea morților și să stabilească dacă vreunul dintre ei se dovedește a fi caz de moarte suspectă.

Nu se pune problema pentru el să cedeze fricii de contaminare. „Este inutil la locul de muncă”. Oricum, „la vârsta mea, nu mă mai tem de nimic”, subliniază el.

În ciuda măsurilor restrictive, al doilea val de COVID-19 a lovit dur Germania. Numărul morților în 24 de ore a înregistrat un record, joi, cu 1.244 de cazuri.

Camere mortuare improvizate

În regiunile cele mai afectate, și alte crematorii se confruntă, de asemenea, cu dificultăți.

Orașul Dresda a anunțat miercuri că o clădire utilizată de obicei pentru depozitarea echipamentelor de protecție împotriva inundațiilor va fi transformată temporar în cameră mortuară.

În Nürnberg, Bavaria, au fost puse în funcțiune containere pentru păstrarea sicrielor la rece.

Iar în Republica Cehă, vecină Saxoniei, guvernul a decis că nu va mai accepta corpuri „importate” pentru a fi incinerare.

750 de tone de morți

Pentru managerul crematoriului din Meissen, autoritățile germane ar fi trebuit să ia restricții severe mai devreme.

El i-a criticat și pe adversarii măsurilor restrictive. „Ceea ce aș vrea să le spun scepticilor este: veniți să ne ajutați să transportăm sicriele (...) Am mutat 750 de tone de morți”.

„Unii oameni cred că toate acestea sunt scena unui film turnat în timpul verii. Cei care neagă coronavirusul (...) pot veni să se convingă de realitate”.

 

Foto: Facebook