Covid-19: Ce măsuri fiscale ar trebui luate pentru evitarea colapsului monetar? Reducerile inteligente

Covid-19: Ce măsuri fiscale ar trebui luate pentru evitarea colapsului monetar? Reducerile inteligente

Având în vedere flexibilitatea demonstrată de Comisia Europeană în ceea ce privește deficitul bugetar la nivel de țară, precum și ridicarea limitărilor cu privire la ajutoarele de stat pentru statele membre, trebuie luate măsuri suplimentare de evitare a blocajelor financiare pe timpul crizei generate de Covid-19.

La nivel European există deja exemple de state care au anunțat o serie de măsuri fiscale extrem de agresive în sensul impulsionării economiilor proprii, precum Germania.

Desigur, România nu va putea să importe mutatis mutandis măsurile implementate de alte state, întrucât economia fiecărui stat are elementele sale specifice, însă cu siguranță guvernul, în colaborare cu mediul de afaceri din România, va putea identifica acele măsuri potrivite pentru economia românească.

Regulatorul sistemului bancar

Spre exemplu, Banca Națională a României ar putea fi unul dintre actorii principali în perioada imediat următoare, cu o responsabilitate uriașă nu numai în ceea ce privește rata dobânzii de referință sau valoarea monedei naționale în raport cu alte valute, ci și în rolul său de regulator al sistemului bancar. De asemenea, statul va trebui să crească volumul proiectelor investiționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar această perioadă nu poate fi în întregime trecută în sarcina autorităților. Mediul privat va trebui să dea dovadă de maturitate și responsabilitate financiară prin reducerea inteligentă a costurilor, managementul eficient al capitalului de lucru și analiza investițiilor, dar și a politicii de dividende în special a distribuirii lor și a politicilor de finanțare.

Efecte pe termen lung și costuri

Măsurile pe care companiile le vor implementa în acest context trebuie să fie analizate având în vedere efectele pe termen lung și costuri. Cu alte cuvinte, măsurile care pot părea eficiente financiar pe termen scurt se pot dovedi ineficiente și extrem de costisitoare pe termen lung.

Aceste circumstanțe ne vor testa, fără indoială, maturitatea și hotărârea ca țară. Un dialog deschis între autoritățile guvernamentale și sectorul privat va duce (sau ar trebui să ducă) la identificarea măsurilor financiare și fiscale corecte și reprezintă, poate, singura soluție pentru a sprijini economia în drumul spre revenire. Dar acest dialog trebuie să înceapă acum!

Punctul de vedere menționat mai sus aparține consultanților Cromwell Evan Global&avocaților Vernon|David.