Covid-19, bilă pe glezna lui Trump în prag de alegeri

epa08659975 US President Donald J. Trump holds a news briefing in the James Brady Press Briefing Room of the White House in Washington, ​DC, USA, 10 September 2020. Trump fielded questions regarding comments he made to journalist Bob Woodward, author of the forthcoming book 'Rage', that downplayed the threat of the coronavirus. EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Pozitiv la noul coronavirus, liderul de la Casa Albă este constrâns să-și întrerupă campania, în condițiile în care este deja în dificultate în fața rivalului Joe Biden.

Președintele primei puteri mondiale, care a încercat să minimalizeze pandemia și și-a multiplicat mitingurile deseori sfidând măsurile de precauție în domeniul sănătății, a anunțat el însuși bomba: este infectat cu SARS-CoV-2.

Anunț care a căzut ca un trăznet într-o campanie deja marcată de tensiuni extreme.

După acest anunț, liderul de la Casa Albă a anunțat că el și Melania au început „imediat” carantina, pentru a învinge coronavirusul care a ucis peste 207.000 de persoane în Statele Unite.

„Se vede sfârșitul pandemiei”, a spus el într-un discurs preînregistrat difuzat joi seară.

Potrivit medicului oficial, cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite va continua să-și exercite funcțiile în mod normal în timpul „convalescenței” sale de la Casa Albă.

„Președintele și Prima Doamnă se descurcă bine în acest moment”, a spus dr. Sean Conley într-un document publicat de executivul SUA.

Cu toate acestea, el nu a precizat în mod clar dacă președintele și Prima Doamnă prezintă anumite simptome sau sunt total asimptomatici.

Concret, candidatul republican va trebui să renunțe la mitingurile sale electorale  și pe care părea să conteze mai mult decât orice pentru a-și recupera întârzierea persistentă în intențiile de vot în statele cheie care ar putea înclina victoria într-o tabără sau cealaltă, la 3 noiembrie.

Casa Albă a anunțat anularea unui miting programat vineri în Florida și a ținut doar pe ordinea de zi o conferință telefonică pe tema Covid-19 axată pe „sprijinul pentru persoanele în vârstă vulnerabile”.

Donald Trump este criticat pe scară largă de adversarii săi pentru gestionarea epidemiei,  dar și de către oamenii de știință și anumiți aleși din propria tabără.

Rivalul Joe Biden l-a acuzat din nou pe președintele-candidat că dorește să „facă tot ce poate pentru a distrage atenția”, deoarece „din cauza reacției sale catastrofale la Covid-19, mai mult decât 200.000 de americani au murit, 26 de milioane sunt șomeri și una din șase întreprinderi mici riscă să se închidă definitiv”.

Ultra protejat?

Donald Trump este acuzat că nu a dat dovadă de compasiune în fața ravagiilor provocate de Covid-19 și că a trimis semnale contradictorii cu privire la gravitatea bolii, la tratamentele potențiale și la purtarea măștii.

Sondaj după sondaj, o foarte mare majoritate a americanilor judecă sever acțiunile sale pe acest front, ceea ce a contribuit la cântărirea șanselor sale de a fi reales.

Casa Albă a informat că vicepreședintele Mike Pence și soția sa au dat rezultate negative, vineri dimineață, la testul pentru Covid-19.

Cum a contractat virusul Donald Trump, presupus a fi ultraprotejat? Casa Albă a confirmat doar, joi seară, că Hope Hicks, consiliera sa, a fost testată pozitiv la noul coronavirus.

Hope Hicks călătorise  cu el, marți, la Cleveland (Ohio), pentru dezbaterea cu Joe Biden, apoi, miercuri, în Minnesota.

Colaboratorii care lucrează în „West Wing” sunt testați zilnic, precum și jurnaliștii acreditați sau care călătoresc cu președintele.

Putin, convins de vitalitatea lui Trump

Mai mulți lideri mondiali și-au exprimat dorințele ca Donald Trump și soția sa să se „reface rapid”.

Printre aceștia, premierul britanic Boris Johnson, el însuși infectat în urmă cu câteva luni, cancelarul Germaniei Angela Merkel, care dorește ca Trump și Prima Doamnă să fie  în curând „complet recuperați”, sau premierul indian Narendra Modi.

„Sunt convins că vitalitatea dumneavoastră naturală, vigoarea  sufletească și optimismul dumneavăastră vă vor ajuta să depășești acest virus periculos”, i-a scris, mai emfatic, omologul său rus Vladimir Putin.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, acuzat de președintele american că a gestionat greșit pandemia, i-a trimis  „cele mai bune urări pentru o recuperare completă și rapidă”.