Covid-19. Atenţie, vaccin cu efecte secundare! Raed Arafat n-are dubii

Până când mult aşteptatul vaccin pentru Covid-19 va ajunge în România, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că leacul poate avea unele efecte secundare, dar de scurtă durată.

Luni seara, într-o intervenţie la Digi 24, Raed Arafat a dorit să clarifice că şi acest vaccin antiCovid, la fel ca orice alt medicament, poate prezenta unele efecte secundare. Totuşi, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență a completat că acele efecte secundare nu vor fi în niciun caz de lungă durată.

În plus, Arafat a transmis românilor care sunt mai reţinuţi cu privire la decizia de a se vaccina pentru Covid-19 că dozele de vaccin care vor ajunge în România vor fi folosite şi în Uniunea Europeană. O garanţie suficientă pentru siguranţa şi eficienţa leacului menit să oprească răspândirea pandemiei de coronavirus.

„Ce folosim noi va folosi toată Europa.”

„Atunci când va ajunge vaccinul în România se va comunica, se va explica, va fi totul transparent, nu va fi nimic lăsat sub semnul îndoielii. Atenție, nu suntem singuri! Ce folosim noi va folosi toată Europa.

Să înțeleagă lumea, nici guvernul francez și nici cel german nu vor să facă vreun rău populației. Achiziția vaccinului antiCovid este europeană, nu se va achiziționa ceva care nu prezintă siguranță. Studiile arată că aceste vaccinuri vor fi sigure și vor putea fi administrate fără probleme.

Niciun medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare, dar nu vorbim de probleme majore”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Altfel, Arafat a precizat că nu va ezita să se vaccineze.

Îndemnurile lui Arafat pentru români

Dorind să dea un exemplu celor care nu au încredere în calitatea celebrului vaccin Covid-19, Raed Arafat a menţionat că nu va ezita să-şi injecteze cele două doze în momentul în care procedura va fi posibilă şi pentru el: „În momentul în care mi se spune: e rândul tău se te vaccinezi, eu mă vaccinez, pentru că nu știu care este durata impactului acestui virus asupra organismului.

Până acum știm că acest virus are un impact pe termen lung, sunt oameni care au trecut mai ușor prin infecție și alții au rămas cu sechele chiar și la un an după infecție”. Despre modul în care funcționează vaccinul antiCovid, Arafat a explicat că este nevoie ca 70% din populație să fie vaccinată și că va exista cel mai probail o perioadă în care se va merge în paralel cu măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Despre revenirea la o viață normală, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență a subliniat că se va face mai rapid dacă oamenii vor accepta să se vaccineze: „După prima injecție, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului.

Mai trebuie inclusiv o injecție de rapel la unele dintre vaccinuri. Dacă nu o faci, prima injecție devine ineficientă. Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populație, iar acest lucru va dura peste tot în lume.

Cu cât numărul celor care vor accepta vaccinarea este mai mare, cu atât revenirea la o viață normală este mai rapidă. Totul depinde de cei care vor fi de acord să se vaccineze.”

sursa: digi24.ro