Comisia Europeană cumpără cel puțin 300 de milioane de doze de vaccin Covid-19
- Ovidiu Drugă
- 15 august 2020, 11:18
Comisia Europeană a încheiat un acord cu producătorul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca privind achiziția cel puțin 300 de milioane de doze a posibilului său vaccin împotriva COVID-19.
Executivul de la Bruxelles, care negociază în numele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, a transmis că acordul include opțiunea de achiziție suplimentară a 100 de milioane de doze, dacă vaccinul se va dovedi sigur și eficient.
Aceasta acord al Uniunii Europene constituie o mutare în oglindă față de acțiunile Statelor Unite și ale altor țări înstărite, care încearcă să-şi imunizeze cetățenii imediat ce vor fi disponibile vaccinuri eficiente împotriva COVID-19. Totodată, acțiunea comisiei transformă într-un acord de nivel european înțelegerea cu AstraZeneca, încheiată în iunie de un grup format din Franța, Germania, Italia și Olanda, ce urmărea să asigurăre dozele necesare de vaccin pentru toate statele membre.
Comisia Europeană a refuzat să dezvăluie termenii acordului său cu AstraZeneca, dar a precizat că finanțează o parte din costurile inițiale pentru dezvoltarea vaccinurilor. Finanțarea ar fi plata anticipată parțială pentru a asigura dozele, achizițiile reale urmând a fi decise de fiecare stat al Uniunii Europene.
Bruxelles a mai spus că în ultimele două săptămâni a ajuns la discuții avansate cu producătorul american Johnson&Johnson și cu cel francez Sanofi pentru vaccinurile lor în curs de dezvoltare, iar luna trecută au fost purtate negocieri similare cu americanii de la Pfizer și Moderna și cu germanii de la CureVac, scrie Rador.
Potrivit unei depeșe Agerpres, guvernul american va plăti 1,95 miliarde de dolari pentru a obţine 100 de milioane de doze dintr-un potenţial vaccin împotriva noului coronavirus, dezvoltat de alianţa germano-americană Biontech-Pfizer, au anunţat miercuri cele două laboratoare, ''Guvernul american a dat o comandă iniţială de 100 de milioane de doze pentru suma de 1,95 de miliarde de dolari şi ar putea achiziţiona 500 de milioane de doze suplimentare'', menţionează într-un comunicat cele două societăţi farmaceutice. Laboratorul german Biontech şi cel american Pfizer colaborează de câteva luni la un proiect de vaccin aflat în prezent în faza decisivă a testelor clinice pe scară largă, după rezultate preliminare încurajatoare. Statele Unite urmează să primească primele doze imediat ce Pfizer va obţine aprobarea autorităţilor sanitare americane şi va reuşi să producă vaccinul. Obiectivul celor două laboratoare este să producă 100 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul anului 2020 şi peste 1,3 miliarde de doze anul viitor.