Cotropirea Europei. Iohannis: Imigranții nu trebuie doar cazați, ci integrați în societate

Cotropirea Europei. Iohannis: Imigranții nu trebuie doar cazați, ci integrați în societate

Președintele a explicat că, dacă primește imigranți, România nu-i primește „în regim de hotel”, ci trebuie integrați în societate, asumați, și școlarizați”.

Oferta României cu privire la cota de imigranţi este foarte generoasă şi ţara noastră nu este „nici xenofobă, nici autistă, nici separatistă”, a subliniat, aseară la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis. „Cred că, încet-încet, tematica cotelor va dispărea, fiindcă nu mi se pare normal ca o țară din UE să fie obligată la ceva ce nu poate să facă. Or, să se ia o decizie - nu contează acum în ce formă - în UE care redeschide falia între Vest şi Est, mi s-ar părea un lucru fundamental greşit”, a precizat șeful statului. Cât privește o consultare a Parlamentului în privinţa imigranților, Iohannis a spus că miercuri, în discursul său din Parlament, va aborda și această chestiune.

Întrebat de EVZ dacă susţine ideea ca persoanele private să găzduiască refugiaţi, şeful statului a răspuns negativ, precizând că „foarte multă lume crede că primirea imigranţilor înseamnă locuri de cazare”.

Spațiul Schengen, nefuncțional „Noi când primim imigranți, nu-i primim în regim de hotel, ci ni-i asumăm. Trebuie să-i școlarizăm, să învețe limba română, trebuie integrați în societate. Societatea nu e undeva sus şi aşteaptă, societatea suntem noi, trebuie să meargă într-o localitate, să fie acceptaţi, să-şi găsească locuinţe pe banii lor, nu pe banii statului, iar acolo săşi găsească locuri de muncă, pentru că nu vrem să creăm noi şi noi cazuri sociale, asta înseamnă imigranţi”, a punctat Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat, de asemenea, cum comentează declaraţiile cancelarului Austriei privind sancţionarea ţărilor care refuză cotele obligatorii, preşedintele a spus că el crede că Werner Faymann a fost „puțin emoționat, cu trenuri blocate la graniţă, cu gări, aflux imens de refugiaţi”. În momentul de faţă, spațiul Schengen este „nefuncțional”, așa cum a demonstrat actuala criză a imigranților, iar acest subiect va fi discutat în şedinţa CSAT care va avea loc joi, a mai spus Klaus Iohannis.

Cotă, sau nu

Premierul Victor Ponta: Atât putem azi să avem grijă, 1.700 de refugiați. Dacă putem să primim mai mulți, o să primim, problema este de capacitatea noastră logistică de a trata acei oameni ca pe niște oameni, nu cum îi tratează vecinii noștri maghiari, cu bâta și cu înseriatul.

Fostul președinte Traian Băsescu: România trebuie să refuze ideea de cotă, nici voluntară, nici nevoluntară, dintr-un motiv simplu: pentru că România nu este stat membru Schengen.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: România trebuie să dea dovadă de solidaritate în UE. Un mandat rigid nu ajută în negocieri.

Ultima oră

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a anunțat că prezentat la reuniunea extraordinară a Consiliului JAI, mandatul încredințat de președinte și premier, potrivit unui comunicat de presă.

„România va participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanți de azil din Italia și Grecia, precum și a încă 80 de persoane din afara Uniunii Europene și nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de către Comisia Europeană”, precizează comunicatul.

În intervenia sa, vicepremierul a arătat că România sustine nevoia unei abordări comune a problemei migratiei, apreciind drept necesară coerenta cu orientările strategice date de Consiliul European extraordinar din 23 aprilie a.c. în ceea ce priveste caracterul voluntar al măsurilor de solidaritate ale UE.