Peste 85% dintre femei apelează la un moment dat la contraceptive hormonale și nu neapărat pentru a preveni o sarcină, ci și pentru a controla o serie de simptome legate de menstruație.
Contraceptive hormonale beneficii și contraindicații
Studiile medicale arată că pentru 10% dintre femei metodele contraceptive, în special cele hormonale, pot crește riscul de depresie. Estrogenul și progesteronul sunt hormoni esentiali pentru sănătatea mintală. Cu toate că sunt numiți „hormoni ovarieni”, receptorii de estrogen și progesteron se regăsesc și la nivelul creierului.
Merită menționat că sunt contraceptive hormonale care afectează mai mult ovarele și uterul, iar sincronizarea nivelurilor hormonale este controlată de hipotalamus. Estrogenul și progesteronul acționează asupra neuronilor și a proceselor celulare care nu sunt parte a aparatului reproducător.
Depresie și riscul la stres
De exemplu, estrogenul are un rol important în formarea memoriei în timp ce progesteronul reglează emoțiile. Metodele contraceptive hormonale pot schimba starea de spirit, odată cu modificarea nivelurilor acestor hormoni în creier și organism. Schimbarea nu trebuie să fie neapărat în rău.
De reținut este faptul că depresia sau riscul de depresie nu este asociat cu creșterea sau scăderea răspunsului la stres. În schimb, stresul este în strânsă legătură cu starea de spirit. Mai mult decât atât, stresul cronic este cel care crește riscul de depresie.
Contraceptive hormonale și scăderea dispoziției
Prin modificarea fluxului de stres, metodele contraceptive - hormonale mai ales, modifică riscul apariției de depresie după stres, însă regula nu este valabilă pentru toate persoanele. 9 din 10 persoane care folosesc metode contraceptive hormonale nu vor suferi o scădere a dispoziției. Cercetătorii nu au stabilit care sunt pacienții susceptibili la un risc crescut.
Riscul de depresie este accentuat de factorii genetici și expunerile anterioare la stres. Aceeași factori contribuie la modificarea stării de dispoziție legate de contracepția hormonală.