Află ce metodă contraceptivă ți se potrivește în funcție de vârstă

Află ce metodă contraceptivă ți se potrivește în funcție de vârstă

Un criteriu esențial după care se decide contracepția în cazul femeilor este vârsta. Nu aceeași metoda contraceptivă este potrivită unei adolescente sau unei tinere mame sau nicidecum unei femei în pragul menopauzei.

Fiecare vârstă, fiecare tip de sexualitate dispune de propria strategie de contracepție eficientă și sigură. Iată ce trebuie să știi despre alegerea contracepției în funcție de vârstă.

În adolescență: dublă protecție

Medicii recomandă adolescentelor dublă procție: prezervativ si anticonceptionale. Utilizarea acestor două metode ajută deopotrivă la protecția împotriva unei sarcini nedorite și la prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.

Pilula contraceptivă este cea mai bună metodă contraceptivă pentru tinerele fete, potrivit medicilor. Dar este esențial ca tinerii să folosească și prezervativul pentru a se proteja de infecții cu transmitere sexuală precum HIV/SIDA, hepatita B, HPV s.a. Este important ca tinerele să beneficieze de o contracepție eficientă, deoarece fertilitatea lor este optimă, iar o sarcină le-ar putea schimba radical viața: întreruperea studiilor, vârsta imatură și nepotrivită pentru a avea grijă de un copil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din nefericire, suntem pe primul loc în Europa cu cele mai multe mame minore și cu aproximativ 10.000 de mame adolescente în fiecare an. Dintre acestea, cele mai mult recurg la avort. Motivele sunt lipsa educației sexuale în școli sau acasă, reticența/rușinea tinerilor de a cumpăra prezervative, lipsa informării corecte, lipsa implicării familiale, mediul familial dezorganizat etc.

Metodele locale de contracepție (spermicidul, steriletul, diafragma) sunt de evitat în adolescență, deoarece sunt mai puțin eficiente, sunt greu de utilizat și au efecte secundare în cazul tinerilor.

Contracepția între 20 și 40 de ani

În cazul celor cu raporturi sexuale episodice, prezervativul rămâne metoda ideală pentru prevenirea sarcinii și a bolilor cu transmitere sexuală. Dar e bine de știut că există și un prezervativ feminin, care poate indeplini aceleași roluri ca prezervativul masculin.

În cazul femeilor căsătorite sau care au o relație stabilă, de încredere, prezervativul poate fi înlocuit cu pilulele contraceptive. Dacă te afli în această situație este bine să stabilești o întâlnire cu medicul tău ginecolog pentru prescrierea anticoncepționalelor potrivite.

În general, dacă e folosită corect, pilula este eficientă în proporție de 99%. Dar se întâmplă adesea să fie uitată o pilulă sau să fie luată la timp, iar sarcina să apară chiar și cu anticoncepționale. Așa că, în realitate, pilula are aproximativ 91-95% eficiență. Principalul lucru care face ca anticoncepționalele să devină ineficiente este lipsa administrării unei pilule sau a mai multor pilule sau în caz de vărsături, diaree mai mult de 2 zile. De asemenea, pilula poate să nu funcționeze la fel de bine pentru persoanele supraponderale. Dacă ai nelămuriri cu privire la aceste aspecte este bine să te informezi și de la medicul tău.

Contracepția după sarcină

În general, alăptarea este considerată incompatibilă cu apariția unei sarcini. Însă există cazuri în care femeia poate avea ovulație chiar dacă alăptează, iar în cazul unui contact sexual neprotejat poate surveni o nouă sarcină la doar 3-4 săptămâni de cea anterioară. Pentru a evita o astfel de situație cu riscuri, este bine să ai în vedere o metodă de contracepție potrivită la scurt timp după perioada de maternitate.

Medicii recomandă evitarea contactului sexual în primele 4-6 săptămâni după nașterea naturala sau prin cezariană. Dacă ai avut o naștere dificilă, cu epiziotomie extinsă, sau o operație cezariană complicată, este posibil să fie necesară o perioadă mai lungă de recuperare. Oricum, reînceperea vieții sexuale după naștere necesită o metodă sigură de contracepție, chiar dacă alăptezi. Pentru a reduce riscul de complicații ale sarcinii și alte probleme de sănătate, medicii recomandă să lași un interval de 18-24 de luni între sarcini.

Astfel, pentru a preveni sarcina în cazul femeilor care alăptează pot fi utilizate ca metode contraceptive: prezervativul, pilula microprogestativă (conform recomandărilor medicului), steriletul (dispozitiv intrauterin hormonal sau pe bază de cupru).

Anticoncepționale combinate (cu estrogen și progesteron) sunt contraindicate în timpul alăptării.

Contracepția după 40 de ani

Atunci când cuplul are deja copii, iar femeia ajunge în jurul vârstei de 40 de ani, de obicei, steriletul este opțiunea principală. Pe măsura înaintării în vârstă, contracepția hormonală trebuie evitată din cauza riscurilor cardiovasculare (formarea de trombi/cheaguri în interiorul arterelor, ceea ce poate conduce la flebită, accident vascular cerebral, infarct, embolie pulmonară ș.a.). În mod clar, după 40 de ani, fumatul devine o contraindicație pentru anticoncepționale.

Metodele radicale de contracepție, precum ligaturarea trompelor uterine sau vasectomia, sunt din ce în ce mai puțin utilizate din cauza ireversibilității lor.

Contracepția naturală – metoda calendarului, metoda retragerii, măsurarea temperaturii bazale sau monitorizarea mucusului cervical – reprezintă alternative considerate nesigure de către medici.