Costică Buceschi: „Sportul românesc e departe de ceea ce înseamnă performanță”

Costică Buceschi: „Sportul românesc e departe de ceea ce înseamnă performanță”

„Secundul”naționalei de handbal a explicat într-un interviu acordat pentru EVZ care au fost cauzele eșecului de la JO, și a tras o concluzie dură

În topul dezamăgirilor produse de sportivii români participanți la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro se află și naționala de handbal.

Sportivele „tricolore” au întrat în competiție cu ambiții mari, justificate de bronzul mondial câștigat anul trecut, dar n-au reușit să treacă de faza grupelor.

Fetele pregătite de Tomas Ryde și Costică Buceschi au debutat cu o înfrângere usturătoare, în fața Angolei (19- 23), au fost umilite de Brazilia (13-26), apoi au dat semne de revenire: 25-21 cu Muntenegru și 24-21 cu Spania. Româncele au pierdut jocul decisiv, cu Norvegia (27-28), și au fost eliminate.

Cristina Neagu, în meciul cu Angola, pierdut cu 19-23

„Dezamăgirea a fost uriașă”

Antrenorul Costică Buceschi, „secundul” lui Tomas Ryde, a vorbit pentru EVZ, despre cauzele care au provocat un eșec neanunțat.

„Dezamăgirea a fost uriașă și pentru fete, și pentru noi, antrenorii, pentru toată lumea. Au fost mai multe cauze care au dus la un turneu nereușit. În primul rând a fost vorba despre o serie de accidentări. Mai multe jucătoare au fost indisponibile și echipa a fost scoasă din ritm. Eșecul cu Angola a fost unul n ea ș te p t a t . Am dat peste o echipă cu apărare agresivă, cu jucătoare masive. Am intrat în criză de timp la un moment dat și neam precipitat. Meciul ăla a fost extrem de important pentru ceea ce avea să urmeze”, ne-a declarat Buceschi.

„Tricolorele” au dat senzația că pot reveni, dar înfrângerea cu Norvegia le-a scos pe tușă. „Am reușit meciuri bune cu Muntenegru și Spania, cu Norvegia am făcut ceea ce facem noi, românii, când ne ajunge cuțitul la os, ne-am mobilizat, dar n-am mai reușit să salvăm situația.”

„Am fost instruiți să fim atenți”

În Brazilia, și handbalistele s-au lovit de problemele organizatorice cu care s-au confruntat și alți sportivi. „Nu a fost o atmosferă așa cum am întâlnit la turneele finale. Nu neam putut antrena în sala unde jucam, înaintea partidelor, nu puteam să facem încălzirea. Am fost instruiți să fim atenți când ieșim pe stradă, să ne uităm și în stânga, și în dreapta. Toate astea îți dau un sentiment de disconfort. Nu sunt scuze, pentru că și Rusia a avut parte tot de aceleași condiții. În plus, ele au fost și testate antidoping”, mai spune Buceschi.

„Nu cred că se pune problema unei schimbări”

La data de 12 septembrie, la sediul Federației Române de Handbal va avea loc o ședință în cadrul căreia va fi analizată prestația avută de „tricolore” la Jocurile Olimpice.

„Voi fi prezent și eu, și Tomas Ryde, el va prezenta un raport, nu cred că se pune problema unei schimbări la nivelul băncii tehnice. Urmează un Campionat European, avem un proiect pe o perioadă de patru ani de zile, care trebuie continuat. Vom pregăti următoarea competiție majoră, vom extinde aria de selecție, vom aduce și jucătoare mai tinere, sânge proaspăt, pentru a vedea cum se integrează la echipa mare”, spune antrenorul.

Echipa națională va evolua, în luna decembrie, la turneul final găzduit de Suedia. Elevele lui Tomas Ryde fac parte din Grupa D, și vor înfrunta Rusia, campioană olimpică, Norvegia, campioană mondială, și reprezentativa Croației.

„La noi, se lucrează sporadic”

Costică Buceschi a văzut la Rio de Janeiro ce înseamnă sportul de performanță, făcut la cele mai înalte standarde, și a tras o concluzie descurajantă: „Suntem departe de ceea ce înseamnă sportul de performanță. Am avut ocazia să văd la Jocurile Olimpice sportivi de top, atleți remarcabili, care sunt produsele unor sisteme complexe de pregătire. Campioni care vin din țări ce investesc foarte mult în infrastructura din sport, în tot ce înseamnă bază pentru obținerea victoriilor. La noi, se lucrează sporadic. Uneori se construiește ceva, apoi doi ani nu se mai realizează nimic. Nu avem un sistem complex, care să producă valori în mod constant”, a conchis secundul primei reprezentative feminine de handbal.