Potrivit cotidianului costarican La Nacion, o familie de turişti a adus boala în bagajele lor. Părinţii acestei familii, cu vârste de 30 şi 35 de ani, împreună cu copilul lor de 5 ani, au importat riscul rujeolei. Nici copilul, nici mama nu erau vaccinaţi, tatăl în schimb se supusese acestei chestiuni elementare. Mai rău: familia a recunoscut că tovarăşii de joacă ai copilului lor s-au îmbolnăvit de rujeolă înaintea plecării.

O boală care dispăruse în ţară

Suflă un vânt de criză la San José, capitala Costa Ricăi, după sosirea, luni, a familiei franceze. Boala dispăruse complet în 2014. Izolată în carantină într-un spital, pentru o săptămână, această familie ar putea fi la originea unei pandemii. Autorităţile s-au lansat într-o cursă contra cronometru pentru a depista persoanele cu care ar fi intrat în contact familia de francezi. 26 de persoane cazate într-un hotel din capitală, au fost deja vaccinate. Dar mai este şi problema că familia a călătorit 12 ore într-un avion cu mai mult de 300 de pasageri. Iar rujeola este un virus care se transmite prin contact direct.

Teama în Costa Rica este de asemenea legată de situaţia regională. Mai multe ţări, printre care şi Venezuela, au trecut în ulitimele luni printr-o criză de rujeolă. Autorităţile sanitare au început din decembrie 2018 o campanie intensivă de vaccinare prevăzută pentru a proteja 770.000 de copii între 15 luni şi 10 ani. Foarte contagioasă, boala poate fi mortală, mai ales la copiii mici, dar nu numai. În 2018, cel puţin 3 persoane cu vârste între 17 şi 32 de ani şi-au găsit moartea în Franţa datorită rujeolei.